Theatermakers Alexa en Remko zoeken Delvenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog jong waren en in Delft woonden. Ook zoeken zij jonge toneelspelers.
Theatermakers Alexa en Remko zoeken Delvenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog jong waren en in Delft woonden. Ook zoeken zij jonge toneelspelers.

Deelnemers gezocht voor Lopen in de schaduw van de oorlog

Theatermakers van De VAK zijn op zoek naar Delvenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog jong waren en in Delft woonden. Ze zoeken ook toneelspelers tussen de 13 en 25 jaar en mensen die willen helpen voor en tijdens de theatervoorstelling van De VAK Lopen in de schaduw van de oorlog. Deze voorstelling vindt plaats aansluitend aan de Dodenherdenking in het centrum van Delft.

Delft - Regisseurs en VAKdocenten Remko Weijer en Alexa van der Velde werken hiervoor samen met de landelijke organisatie Theater na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.
Oproep
Wie was tijdens de Tweede Wereldoorlog jong en woonde in Delft? Jongeren willen graag met hen in gesprek over de oorlog. Hoe was het om op te groeien in Delft in oorlog? Op basis van de gesprekken maken de jongeren met de regisseurs een locatievoorstelling en spelen die op 4 mei in het centrum van Delft. De gespreksdag vindt plaats op zaterdag 24 maart van 13.30 tot 15.00 uur bij De VAK, Westvest 9 in Delft.

Alexa en Remko zoeken ook jongeren tussen de 13 en 25 jaar die op basis van deze gesprekken samen met de theaterdocenten en -regisseurs de voorstelling Lopen in de schaduw van de oorlog willen maken. De repetitiedagen vinden plaats van maandag 30 april t/m zaterdag 4 mei. Bovendien zoeken zij mensen die willen helpen voor en tijdens de voorstelling op 4 mei.

Remko vertelt waarom hij in dit project is gestapt: "Ik heb altijd een zwak gehad voor verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Door de dreiging van de oorlog wordt alles heel intens beleefd, emoties liggen meer aan de oppervlakte - en dat is toch de basis van theater." Volgens Alexa verbindt dit project generaties aan elkaar: Jongeren van nu horen verhalen van ouderen en zetten die om naar nieuwe 'verhalen' in de stad. Zij verbinden zich letterlijk aan de levende geschiedenis - nu het nog kan." Aanmelden voor een gesprek, als speler of vrijwilliger kan bij Remko Weijer, per e-mail remkoweijer@telfort.nl of bel 06 20399420. Kijk voor meer informatie op www.vak-delft.nl of kom langs bij De VAK!

Meer berichten