Miley tijdens haar kür afgelopen zondag in Zoetermeer (Foto: Krista de Koster)
Miley tijdens haar kür afgelopen zondag in Zoetermeer (Foto: Krista de Koster) (Foto: Krista de Koster)
Sporter van de week

Miley (7) is Assepoester on ice

Door Annemarie de Vries

Het begon allemaal een paar jaar geleden toen de toen nog driejarige Delftse Miley Buurman naar het kunstschaatsen bij de Olympische Spelen keek. Ze riep gelijk: "Dat wil ik ook." En nu 3,5 jaar later ijsdanst de zevenjarige Miley de sterren van de hemel.

Delft - Moeder Monique de Waal wist eigenlijk niet eens of dat wel kon: kunstschaatsen op deze jonge leeftijd, maar vond een mogelijkheid bij Silverdome in Zoetermeer. Na anderhalf jaar was duidelijk dat Miley meer wilde en kon en ging ze naar kunstrijvereniging de Drechtsteden in Dordrecht en zo werd het steeds serieuzer. Monique: "Ik weet nog dat iemand me toen vertelde dat ze bijna elke dag op de vereniging was met haar dochter en ik dacht 'dat nooit' - en kijk nu eens!" Want het jonge talentje traint maar liefst vier keer per week, in totaal vijftien uren. De trainingen bestaan zowel uit schaatsen, als ballet, als diverse trainingen op de vaste grond. Het gevoel voor muziek heeft het jonge talentje niet van vreemden: haar vader is muzikant in het Philharmonisch orkest en haar moeder zong in meidengroep Kus. Miley's kür is in het thema Assepoester, zowel de kleding als de muziek zijn daarop uit gekozen.

Gezellig

De wedstrijden, die in het winterseizoen gemiddeld zo'n twee keer per maand zijn, en de trainingsdagen ervaren moeder en dochter vooral als gezellig. Monique: "We kennen iedereen en gaan dan ook bij anderen kijken. Zo'n kür duurt maar twee minuten, dus tijdens een wedstrijd is het vooral veel wachten. Als het in de buurt is, komen er heel veel bekenden langs, zoals oma en vriendinnen, echt heel gezellig. Laatst waren we in Alkmaar, Miley's vriendinnetje Mandy was ook mee en toen hebben we met zijn allen een hotel genomen en er een gezellig weekend van gemaakt." Als kers op de taart wist Miley daar zelfs de derde plaats te veroveren.

Balans

Een trainingsregime zoals Miley heeft is best pittig voor zo'n jong meisje. Alles draait daarom om een juiste balans: de balans tussen school, trainen en spelen. Daarvoor zijn een paar dingen belangrijk: voldoende slaap, gezond eten en tijd voor ontspanning. Monique: "Ik neem altijd vers zelf gemaakt eten mee naar de training dat ik daar in de magnetron opwarm, anders eet je alleen maar fastfood".

Ambitieus

Miley is intussen vooral druk met haar vriendinnetje, maar gevraagd naar haar ambities is ze duidelijk: "Ik wil heel graag in Disney on Ice schaatsen of naar de Olympische Spelen." En wat ze nou het allerleukste vindt? Miley: "De wedstrijden en de spanning voor de uitslag."

Meer berichten