Een vak leren voor het opbouwen van een zelfstandig bestaan.
Een vak leren voor het opbouwen van een zelfstandig bestaan.

Delftenaar reist naar Senegal voor goed onderwijs

Honderd vrouwen in Senegal die bouwen aan hun eigen toekomst en die van de gemeenschap. Met praktische vakopleidingen, mode of voedselbereiding aan de Satang Jabang School in Kafountine. Een levendig Afrikaans vissersdorp in een van de armste landen van de wereld. Vrouwen die nooit eerder naar school zijn geweest, leren nu een vak door tweede kans onderwijs. Delftenaar Jacqueline Vink reisde als nieuw bestuurslid van de stichting Kafountine afgelopen week naar Senegal om het verhaal achter de school te zien.

Kafountine - "We doen alles op eigen kosten, alles wat we met sponsoracties ophalen, komt geheel ten goede aan de school," vertelt Jacqueline. En dat is ook hard nodig. "Terug In Nederland staan me vooral de kleurige beelden bij van de jonge meiden. De ratelende naaimachines, druk kokende en kwebbelende meiden achter de pannen. Maar ook vol aandacht in de schoolbanken, bij de alfabetiseringslessen en de gezondheidslessen. Wat vooral indruk op mij maakt, is de rondtoer langs de kleine bedrijfjes van vrouwen die na hun diploma hun eigen atelier zijn gestart. Zoals de tweeling Awa en Adama. Gedreven laten ze hun atelier zien met drie naaimachines, grote lappen gebatikte stof en mooie ontwerpen."

Het onderwijs in Senegal staat nog in de kinderschoenen. Ongeveer 60% van de kinderen volgt alleen enkele jaren lager onderwijs. In 1996 is de Satang Jabang school opgericht op initiatief van de moeders van Kafountine om hun dochters, nichtjes en toekomstige kleindochters ook een kans te geven op onderwijs. De Satang Jabang school biedt tweedekansonderwijs door ook leerlingen zonder basisschooldiploma toe te laten. De vakschool komt daardoor niet in aanmerking voor overheidssubsidie en is dus afhankelijk van externe financiering. De school wordt medegefinancierd door de Stichting Kafountine in Nederland, die ook praktische hulp biedt door kennisoverdracht. Alle kleine donaties helpen. Zo doet de Albert Heijn in Delft ook mee. De opbrengst van de door klanten in februari gedoneerde statiegeldbonnetjes, van de filialen aan de Brabantse Turfmarkt en de WH van Leeuwenlaan, komen ten goede aan de meiden van Kafountine.

Meer berichten