Foto: Tom met zijn beker
Delftenaar van de week

Tom bakt het lekkerste broodje

Door Indebuurt/delft

Een paar weken geleden stond Delftenaar Tom Duijndam voor een grote opdracht: hij mocht op de Horecava zijn broodje Billy laten proeven aan de vakjury. Dat viel in goede smaak, want Tom won de eerste prijs in de categorie 'Lekker Anders'. We spraken deze bijzondere jongeman op zijn werkplek bij Firma van Buiten.

Delft - Na heel veel oefenen in de keuken van Firma van Buiten, was het woensdag 10 januari zover. Tom streed mee om de prijs voor het lekkerste broodje van Nederland te winnen. Binnen acht minuten moest Tom vijf broodjes aan de jury voorschotelen. Hij heeft het broodje samen met zijn begeleider Roy Stet bedacht: Billy's Burger is een runderhamburger met gegrilde gele tomaat, truffelmayonaise en jam van whiskey met spek. Vol trots laat hij zijn grote beker zien: "Na de wedstrijd heb ik bier uit de beker gedronken!"

Tom werkt inmiddels al zeven jaar bij Firma van Buiten en bakt behalve lekkere ook verrukkelijke tosti's. Maar daar blijft het niet bij, Tom is een bezig bijtje. "Ik heb hier heel veel geleerd", zegt Tom. "Ik verzorg de kippen bij het Buurtkippenhok, doe catering, ga vaak mee met bezorgen en doe heel veel klusjes." Dat blijkt maar aan de hoeveelheid bijnamen die hij heeft. Roy vult aan: "Tom kan echt alles. We noemen hem hier ook wel de veegkoning, broodjeskoning of strijkkoning." Een van Tom's collega's klopt hem liefdevol op zijn schouder: "Onze kampioen!". "Ik zit ook op voetbal bij DVV", knikt Tom: "In het G-team. Daar ben ik óók kampioen geworden."

Ook het broodje waarmee Tom de eerste prijs binnensleepte, heeft zijn naam te danken aan een bijnaam van de maker zelf. "Tom had vroeger lange, zwarte krullen. We noemden hem daarom 'Rocking Billy' en dan doen we nu nog steeds", vertelt begeleider Anne Kleyweg.

Toch heeft de burgerbakker en alleskunner nog veel meer ambities: "Ik wil beroemd worden. Dat alle klanten mij kennen!" zegt Tom. Het allerliefste wil hij dat de koningin en de burgemeester zijn Broodje Billy zouden proeven: "Of iets anders wat ze lekker vinden. Ik maak van alles."

Burgerfeestje

Het feest rondom het inmiddels beroemde broodje van Tom is nog niet voorbij. Op 2 februari is het Billy's Burger Feest in Stads-Koffyhuis : "Eigenaar Roland had beloofd dat als Tom zou winnen, zijn broodje bij hen op de kaart zou komen", vertelt Anne. "Daarom trappen we op 2 februari af met een feestje. Tom komt dan zelf de burgers bakken én serveren". Tom heeft er zin in: "Iedereen moet komen proeven!" (Dus, burgemeester Marja – Komt u ook?)

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten