Stichting Leergeld ondersteunt kinderen uit minimagezinnen. Voorzitter Marco Sikkel: "Wij helpen kinderen om mee te doen, op school maar ook op het gebied van sport en cultuur."
Stichting Leergeld ondersteunt kinderen uit minimagezinnen. Voorzitter Marco Sikkel: "Wij helpen kinderen om mee te doen, op school maar ook op het gebied van sport en cultuur."

'Wij zorgen dat ieder kind meetelt'

Toen Marco Sikkel zes jaar geleden voorzitter werd van Stichting Leergeld Zoetermeer, stonden er vierhonderd kinderen op de wachtlijst en was er geen geld. Inmiddels is de stichting uitgebreid naar meerdere gemeentes in de regio, zijn er geen wachtlijsten meer en worden er jaarlijks zo'n negenduizend aanvragen afgehandeld. "Wij helpen kinderen om mee te doen, op school maar ook op het gebied van sport en cultuur."

Pijnacker-Nootdorp - "Dit jaar gaan we nog verder uitbreiden", zegt Sikkel enthousiast. De stichting startte in Zoetermeer, maar al snel volgden de gemeentes Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. "Begin dit jaar is Kaag en Braassem erbij gekomen. Volgende maand starten we in Katwijk en vanaf 1 april omarmen we ook Alphen aan de Rijn en Nieuwkoop." In al die gemeenten biedt de stichting ondersteuning aan kinderen uit minimagezinnen, die onder de 120% van de bijstandsnorm verdienen.
"Dat resulteert in aanvragen voor fietsen, laptops, schoolspullen en kleding", vertelt Sikkel. Producten als fietsen en laptops zijn altijd tweedehands. Ook keert de stichting géén geld uit, maar wordt er gewerkt met pasjes. "Zo voorkomen we dat het geld opgaat aan bijvoorbeeld rekeningen die er nog liggen." Ouders, verzorgers, buren of andere partijen kunnen bij de Stichting een aanvraag indienen voor één of meerdere dingen. Om de aanvraag juist te beoordelen vraagt de stichting wel inzicht in de financiële gegevens.

Armoede
Sikkel: "Ik zeg altijd maar zo, als je 25 euro aanvraagt voor een kledingpas, dan heb je het niet breed. We kunnen vrij snel afleiden of iemand zichzelf tekort doet, of dat er in een heel enkel geval misbruik van wordt gemaakt." Na een aanvraag volgt desgewenst een huisbezoek van een vrijwilliger. En juist van vrijwilligers, maar ook van politieke partijen, gemeentes, fondsen en lokale ondernemers moet de stichting het hebben. "Dankzij hen kunnen wij armoede bij de bron - het kind - aanpakken en ervoor zorgen dat echt ieder kind meetelt."

Meer berichten