De vitrine over de omgekomenen in Klndert, met rechtsboven soldaat Zwarts (Foto: Annemarie de Vries)
De vitrine over de omgekomenen in Klndert, met rechtsboven soldaat Zwarts (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Delftse soldaat stierf bij reddingsactie

Enkele maanden geleden werd de Delftse Post benaderd door Jan Dierks van de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen. Hij was bezig met een tentoonstelling over alle mensen die in de gemeente Moerdijk waren omgekomen tijdens de watersnoodramp van 1953. Het idee was van deze mensen een foto te vinden en ze zo een gezicht te geven. Hij was op zoek naar een foto van de uit Delft afkomstige dienstplichtig soldaat Adrianus Zwarts. Of wij konden helpen.

Door: Annemarie de Vries

Delft - Natuurlijk wilden wij dat en we plaatsten een oproep in de Delftse Post. Zwarts was naar Klundert gestuurd om te helpen. Samen met twee andere dienstplichtigen en een lokale gids zat hij in een bootje toen ze een paard voorbij zagen drijven. Ze probeerden het paard mee te slepen, maar hij sloeg met zijn hoef een gat in het bootje waardoor het bootje zonk. De inzittenden wisten een tak vast te grijpen en zo in een boom te klimmen. Helaas duurde het te lang tot ze gevonden werden, waardoor vorst en kou hun fataal werd. Zwarts was destijds pas 21 jaar oud en het was een gebeurtenis, die ook in Delft grote indruk maakte.

Gevonden!

Al snel na het bericht in de Delftse Post meldde mevrouw Sjaan Hageman, het jongere zusje van Zwarts' beste vriend, zich. Zij was destijds een jaar of 12 en wist het zich nog goed te herinneren. Haar broer is inmiddels overleden, maar diens zoon had nog een foto in zijn bezit. Ze vertelde hoe haar broer tussen de middag thuis kwam en het bericht over zijn vriend Adriaan op de radio hoorde en in huilen uit barstte. Ook de begrafenis herinnerde ze zich nog. Het belangrijkste bericht was echter dat Adrianus nog een jonger zusje van een jaar of drie had. Dit was nog niet bekend bij Jan Dierks. Een dag later meldde het zusje zich zelf al, Johanna Zwarts, die zich inmiddels Hannie Huisman noemt en trotse moeder van twee volwassen dochters en zelfs al oma is. Huisman: "Ik werd door allemaal mensen gebeld nadat de Delftse Post verschenen was, dat ik gezocht werd. Het kon me dus niet echt ontgaan." Wij brachten haar in contact met Jan Dierks, die zo zijn tentoonstelling verder kon completeren. Er bleek zelfs nog een paspoort van Zwarts te zijn.
Afgelopen donderdag 1 februari tijdens de herdenking van de watersnoodramp mocht zij dan ook samen met wethouder Kamp van de gemeente Moerdijk de tentoonstelling openen. Mevrouw Huisman: "Ik vind dit echt een eer. Heel fijn dat er zoveel erkenning is voor mijn broer. Ik ben inmiddels zelf ook meer te weten gekomen over wat er gebeurd is. Ik heb het nooit echt goed geweten. Er werd vroeger niet veel over gepraat, en mijn ouders zijn nu al bijna 40 jaar overleden en mijn oudere zus Maartje al 20 jaar. Binnenkort ga ik koffie drinken met mevrouw Hageman. Vreselijk wat er hier gebeurd is, maar het is een prachtige tentoonstelling."

 

Tentoonstelling

Heijningen - De tentoonstelling waar de foto's van Zwarts te zien zijn, is achter de Watersnoodwoning in Heijningen. Zo'n 100.000 mensen raakten dakloos. Zweden en Noorwegen schonken complete houten huizen. Aan de Veluwsestraat in Heyningen zijn hiervan nog steeds een aantal bewoond. Het huis op nr. 2 is gerestaureerd en weer ingericht als een huis in de jaren '50. De tentoonstelling is in een ruimte achter het huis. Het idee was alle slachtoffers die in de gemeente Moerdijk vielen, een gezicht te geven door een foto van ze te achterhalen. Dat was een flinke klus en van 86 van de 103 slachtoffers is uiteindelijk een foto gevonden. Organisator Jan Dierks: "Mensen hadden toen niet zoveel foto's als nu en vaak zijn die met het huis en haar bewoners verdwenen. Maar we doen ons best om ook de laatste 17 slachtoffers een gezicht te geven." De geheel door vrijwilligers gerunde woning en tentoonstelling zijn een bezoek zeker waard. Zie: http://watersnoodwoning-moerdijk.nl/

 

Meer berichten