De begrafenisstoet van Willem Jongeleen.
De begrafenisstoet van Willem Jongeleen.
terug in de tijd

Bekende Delvenaar Willem Jongeleen 1886 – 1976

Delft heeft veel bekende personen gehuisvest, maar ook minder bekende grootheden zoals genoemde Willem Jongeleen. Hij heeft in zijn leven hard gewerkt als terreinknecht bij voetbalvereniging Concordia en als stalknecht bij stalhouderij en taxibedrijf Janssen aan het Noordeinde. Als 12-jarige speler van DHC heb ik Willem bij Concordia meegemaakt (toen spelend aan de Laan van Altena) in 1943, hij was toen 57 jaar.

Delft - Hij liep vanaf het begin op ons te mopperen dat we de boel netjes moesten achterlaten, hij had het niet op de tegenpartij. Willem had als jongeman problemen met zijn geaardheid en om dat te verbergen ging hij zelfs een huwelijk aan. De situatie is voor beide partijen onhoudbaar en er volgt een scheiding, wat vroeger moeilijker was dan tegenwoordig.

Willem is gaan zwerven van het ene Kosthuis naar het andere en gelukkig voor hem ontmoet hij daar iemand van Concordia, die wist dat zij een terreinknecht zochten. Begin jaren 1920 wordt hij aan genomen, de club wordt zijn lust en zijn leven. Zijn handigheid komt tot zijn recht zodat hij voor allerhande klussen wordt ingezet.

Zijn hoogtijjaren bij de club beleeft Willem onder het voorzitterschap van de legendarische huisarts en speler van het Nederlands Elftal: Jan Thomee (1886 – 1954). 16 wedstrijden - 16 doelpunten! Bij Janssen was het al niet anders, Willem wil zijn eigen gang gaan en is altijd bezig. Aansluiting bij de koetsiers heeft hij niet, met de paarden des te meer daar zoekt hij troost bij.

Als in 1962 de stalhouderij wordt opgeheven dan is er voor Willem niets meer te doen, hij is dan 76 jaar. Willem wordt een zwerver. Paul Huisman een Concordiaan trekt zich zijn lot aan, helaas overlijdt hij na enkele jaren en is Willem weer alleen. Een andere Concordiaan (Ron van den Engel), zoon van oud internationaal Herman van den Engel, neemt die rol meer dan over. De laatste drie jaar van zijn leven wordt Willem liefdevol verzorgd in het Bieslandhof. De laatste wens van Willem wordt door Ron van den Engel ingewilligd: Willem wordt met paarden naar zijn laatste rustplaats gebracht, Ron werd vergezeld door enkele verpleegsters.

Naast Ron is Ruud van Heusden verantwoordelijk voor dit verhaal.

Meer berichten