Nachtmetingen in Thialf met Olympiër Lotte van Beek.
Nachtmetingen in Thialf met Olympiër Lotte van Beek. (Foto: TU Delft)

Op weg naar de ideale schaatsslag TU ontwikkelt meetschaats

In de zoektocht naar dé ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk een dynamisch computermodel van een schaatser en 'meetschaatsen'. Deze moeten het op termijn mogelijk maken om schaatsers en coaches visuele real-time feedback te geven tijdens trainingen. Van der Kruk promoveert op donderdag 8 februari, één dag voor het begin van de Olympische Winterspelen, op dit onderwerp aan de TU Delft.

Delft - "Hoewel schaatsen al eeuwen bestaat, is nog steeds niet bepaald wat nou de optimale schaatstechniek is", zegt Eline van der Kruk. "Schaatsen is een beweging met veel parameters en bovendien lijken er verschillende optimale technieken te bestaan voor verschillende schaatsers, wat er toe leidt dat trainers lang op zoek zijn naar de ideale individuele techniek voor een individuele schaatser." Van der Kruk werkte in het onderzoek onder meer samen met topschaatsers en shorttrackers. "We wilden eerst de onderlinge verbanden van de parameters binnen een schaatsslag bepalen, door het meten en modelleren van de schaatsbeweging, wat uiteindelijk gebruikt kan gaan worden voor directe terugkoppeling tijdens de schaatstraining. Hiervoor hebben we een 3D-biomechanisch model van een schaatser ontwikkeld en geverifieerd en zijn er nieuwe geïnstrumenteerde meetschaatsen ontwikkeld, die de afzetkrachten van de schaatser nauwkeurig kunnen meten."

De klapmeetschaatsen die zijn ontwikkeld aan de TU Delft meten de afzetkrachten van een schaatser tijdens het schaatsen continu en gesynchroniseerd. De data worden vervolgens draadloos verzonden naar andere systemen, wat het op termijn mogelijk maakt om de schaatsers en coaches van visuele real-time feedback te voorzien tijdens trainingen.' Naast de feedback- en meetsystemen in het langebaanschaatsen, is de nieuwe kennis ook verspreid naar de shorttrack-discipline. Zo is er, in samenwerking met de KNSB, bondscoach Jeroen Otter en de Haagse Hogeschool, een draadloze geïnstrumenteerde schaats ontwikkeld die ook voor het shorttrack-schaatsen de afzetkrachten meet. Deze aan de TU Delft ontwikkelde geïnstrumenteerde klapschaatsen meten de afzetkrachten van de schaatsers in twee richtingen. Schaatsers plaatsen de brug met sensoren tussen hun eigen schaatsschoenen en ijzers. De data worden direct doorgestuurd naar een telefoon, tablet of smart glass, zodat er real-time kan worden teruggekoppeld.

Op 8 februari, de dag van de promotie, verzorgt het TU Delft Sports Engineering Institute ook een openbaar symposium over onderzoek op het gebied van wintersport & technologie.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten