De ingang van de, toen nog smalle, Peperstraat.
De ingang van de, toen nog smalle, Peperstraat. (Foto: Henk van der Beek)
terug in de tijd

De Peperstraat voor de grote brand in 1938

De straat was smal: er kon maar net een auto door. Dat was lastig, want het was een drukke winkelstraat. Over de brand heb ik een heel verhaal geschreven. Ik was 9 jaar, op de rug van mijn zwager Henk van den Bosch heb ik die nacht erge taferelen gezien, gelukkig geen slachtoffers. De even kant is nooit meer op gebouwd, het was ongelooflijk dat de oneven kant waar o.a. Klaas Vos zijn winkel had vrij snel weer bewoond kon worden.

Delft - Er is in de loop der tijd wel eens aan mij gevraagd welke mensen er toen woonden. Ik ben gaan spitten en kwam tot de volgende personen: F.C. Saraber, sigaren, sigaretten, tabak en allerlei rookartikelen. Firma A. Berding, manufacturen. Klaas Vos, beroep horlogemaker en handel in goud, zilver, juwelen en uurwerken, verder was hij stadsklokkenmaker in de kerken en het stadhuis. De NV Hees en Co. Muziekinstrumentenhandel, verkoop van radio's, grammofoons, platen en aanleg van installaties. De Weduwe Schraag geb. Winkelman, pension en kamerverhuurster, ook interne opvang van personen die enkele maanden bij een bedrijf in Delft kwamen werken. F.A. Albers fotograaf, eigenaar Delftsche Fotohandel verkoop en afdrukken. J.M.L. van Leipsig, kantoor en schoolartikelen, schrijfbehoeften en schrijfmachines. N.V. Th. Lammers, schoenmaker en verkoop. Au Printemps, damesmode maat en confectie. A.W. Veelenturf vleeshouwerij / spekslagerij. N.V. Bouw/ handelsmaatschappij Danus 111 en Rumba, Exploitatie Onroerende Goederen. B. Havenaar sigarenwinkelier, verkoop rookartikelen. H.J.Th Croon en W. Croon herenmodeartikelen maat en confectie. Frans H.de Wolff opticien, instrumenten en verkoop optische artikelen, uitstekende brilmeting. N.V. Wilpra schoenmakers, specialiteit in schoenen voor moeilijk lopende personen.

Nu gaan we na wie er na de oorlog nog in de straat aanwezig waren: o.a. Klaas Vos, Frans H. de Wolff. A.W. Veelenturf. J.M.L van Leipzig, H.J.Th. Croon. Nieuwe bewoners waren o.a. J.A.J. van der Arend, hoek Oude Delft handel in huishoudelijke artikelen. P.J.Rutten winkelier. Een Engels modehuis. L.N. Arkesteijn zuivelhandelaar. Mej. H.M. van Leipsig administratrice, J.FThA. van Leipsig kantoor boekhandel, W. Willemse De nieuwe huishoudelijke bazar. N. van Leeuwen fotograaf . Wij De Delftse Post, hebben er ook enkele jaren doorgebracht, een geweldige tijd!

Meer berichten