Charles Kemper tekende dit beeld op de Oude Delft met rechts het Meisjeshuis.
Charles Kemper tekende dit beeld op de Oude Delft met rechts het Meisjeshuis. (Foto: Charles Kemper)

Tekenaar Charles Kemper "De stad Delft is een droom"

Eenenveertig jaar geleden kreeg Charles Kemper een unieke opdracht, die hij kreeg door een advertentie van de Nederlandse Baksteen-industrie. Hij had die advertentie geïllustreerd met een tekening van de Brabantse Turfmarkt, vertelde Charles aan Jan Zwart. "De stad Delft is een droom, daar ligt het voor een kunstschilder en tekenaar voor het opscheppen. Picturaal is het gewoonweg een prachtige stad met z'n grachten en pleinen."

Delft - Dat allemaal zegt Charles Kemper, de Rotterdamse kunstschilder, die z'n werk er op heeft zitten voor het grote boek dat media april (1978) is uitgegeven door Uitgeverij Elmar op de markt is gebracht.

Het boek waar eventjes veertig tekeningen en aquarellen van Delft binnen de Veste, allemaal van de hand van Charles, werden opgenomen. Ruim een jaar is hij in Delft aan het werk geweest. Dit alles door de tekening in de advertentie. Die plaat bracht de directeur van Elmar, de uitgever A.C. Roodnat, op het idee om Charles de opdracht te geven voor een platenboek van Delft binnen de Veste. Een fors boek van 35 bij 39 cm, zoals hij ook al had uitgegeven over Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Delft in de 17de en 18de eeuw en de elf steden in oude prenten. Zo'n opdracht ervaar je als unieks, want je moet wel enkele decennia teruggaan om te zien wat er op dit gebied tot stand is gekomen, op het terrein namelijk van de specifieke topografische tekenkunst.

En dat is dan het boek van Wenckebach met zijn tekeningen van Amsterdamse stadsgezichten, in het begin van deze eeuw. En natuurlijk ga je dan enthousiast aan het werk. Zeker een man als Charles, die in zijn jeugd Haarlem als historisch fijne stad ervoer en in de loop van zijn kunstenaarscarrière zich ontwikkelde tot schilder en aquarellist van haven-, landschaps- en stadsgezichten. Van Delft zijn er nu veertig aquarellen, pentekeningen en omberkleurige gewassen tekeningen gereed. Talloze malen heeft hij in de oude Prinsenstad zitten schetsen om thuis in zijn witte huis, dat er als een voorname kunstgalerie stond aan de Straatweg Rotterdam/Hillegersberg, al die Delftse krabbels uit te werken. "Wat is me Delft als een leefbare menselijke stad over gekomen", zegt hij op het einde van zijn werk.
Een prachtig boek!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten