Foto: Van links naar rechts: Paula, Claudia, Daphne, Wendy en Silvana
Delftenaar van de week

Luizenmoeders op Rembrandtschool

We hebben deze week niet één, maar vijf Delftenaren van de week! We zetten de luizenmoeders van de Rembrandtschool in Buitenhof in het zonnetje, want na íedere vakantie kammen ze de hele school door. Of ze zich herkennen in de serie 'De Luizenmoeder'? Luizenmoeder Paula: "Nee: want daar pakken ze het luizen kammen helemaal verkeerd aan, haha!"

Delft - Paula is 'hoofdluis' en kamt al negen jaar (!) het haar van de kinderen. "Als hoofdluis coördineer ik de dagen waarop er geplozen wordt. En ja: hoofdluis is de officiële naam van de hoofd luizenmoeder, haha. Zelfs de juffrouwen noemen me zo." Toen Paula net begon, waren ze maar met een klein clubje. "Het luizenkammen was behoorlijk veel werk: soms waren we wel 2,5 uur bezig!" Intussen is het werk gelukkig in een uurtje gedaan. "We hebben tijdens het luizenpluizen altijd veel lol met elkaar," vertelt luizenmoeder Wendy.

Kleuterlokaal

De luizenmoeders hebben het in de afgelopen jaren wel wat makkelijker gekregen, want ze hebben nu hun eigen lokaal. "Vroeger moesten we een kleine ruimte helemaal ombouwen, dat was echt veel werk", vertelt Paula. "Toen er een kleuterlokaal leeg kwam te staan, hebben we meteen gezegd: die gaan wij gebruiken. Dat scheelt een hoop!"

Gelijk

Staan de luizenmoeders – net als in de serie – onderaan de ladder? "Nee hoor", lacht Wendy. "Het is hier absoluut niet zo dat je opklimt tot klassenouder en ouderraad, ofzo." Paula vult aan: "Ik ben arbeidsongeschikt en heb daardoor veel tijd. Ik ben niet alleen luizenmoeder, maar ook klassenouder en zit in de ouderraad. Andere ouders hebben minder tijd en doen iets anders." Ook het luizenpluizen gebeurt op de Rembrandtschool héél anders dan in de serie: "Daar staan ze met grote pannen azijn. Dat is écht gedateerd, wij gebruiken gewoon een luizenkam. That's it."

Suprises

Wat de moeders wél heel herkenbaar vinden uit de serie, is het maken van surprises. "Dat is hier altijd wel een ding, ja", vertelt Daphne. "Ja, je wilt toch eigenlijk niet dat jouw kind een lelijke surprise terug krijgt", vult Wendy aan. Verder herkennen de moeders ook de liedjes die de héle dag in je hoofd blijven hangen. "Ik zing ze allemaal mee", lacht Claudia. "Maar verder is het hier gewoon hartstikke gezellig, hoor!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten