Delftenaar van de week

Nimco geeft kinderen meer kansen

Elke zondag zit het kantoorgebouw van Woonbron aan de Aart van der Leeuwlaan gevuld met een groep Delftse kinderen. Moeilijk voor te stellen misschien, maar deze kids krijgen les en gaan gráág op zondag 'naar school'. Coördinator en vrijwilliger Nimco Ahmed vertelt waarom: "Ze leren hier dingen die ze thuis niet mee krijgen."

Delft - Zo'n vijfentwintig jongens en meisjes volgen op zondag lessen aan de KinderAcademie. "Kinderen melden zich via school zelf aan. Natuurlijk is er soms een kind dat op zondagochtend geen zin heeft, maar ze gaan altijd blij naar huis!", vertelt coördinator Nimco. De KinderAcademie bestaat al zo'n twaalf jaar en bestaat volledig uit vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat Delftse groep-achters uit kansarme milieu's hun vaardigheden verbeteren en horizon verbreden. "Dat is superbelangrijk, want zulke kids hebben vaak veel minder sociaal en cultureel kapitaal. Ze hebben bijvoorbeeld niemand in hun omgeving die hoogopgeleid is of een topbaan heeft. Dan kunnen ze daar ook geen voorbeeld aan nemen", vertelt Nimco. "Hier ontmoeten ze allerlei mensen met verschillende banen, waardoor ze veel meer mogelijkheden voor zichzelf zien." De lessen worden gegeven door gastdocenten en soms gaat de hele groep op stap: "Naar het stadhuis bijvoorbeeld, of naar architectenbureau Mecanoo."

Dat Nimco bij de KinderAcademie terecht is gekomen, is geen verrassing. Vrijwilligerswerk zit haar naar eigen zeggen in het bloed: "Toen ik 17 assisteerde ik een zwembadlerares. Zij gaf zwemles aan migrantenvrouwen, waaronder mijn eigen moeder. Ik ging elke zaterdagochtend mee naar het zwembad om die vrouwen te helpen." Nimco zorgt er bij de KinderAcademie voor dat er wordt gewerkt met een lesplan, dus dat zij basisschooljuf is, komt goed uit. "Op school geef ik les aan groep drie. De kinderen van de KinderAcademie zijn groep-achters, een interessante levensfase dus. Ze komen werkelijk uit álle wijken van Delft. Oók uit Wippolder, óók uit Tanthof en ja – zelfs uit de binnenstad. Er zitten hier jongens, meiden, Nederlandse kinderen, kinderen met buitenlandse roots, het is hier héél divers." Als het aan Nimco en de andere vrijwilligers ligt, wordt de KinderAcademie de komende jaren nog veel groter: "We starten na de zomervakantie met een tweejarig programma. We gaan ook beginnen met TutorMe: hierbij geven Delftse studenten bijles aan kinderen die wel wat hulp kunnen gebruiken." Nimco heeft nog een droom voor de KinderAcademie: "Een eigen locatie. We zitten hier fantastisch bij Woonbron, maar we zouden kinderen nóg beter kunnen helpen als we eigen leslokalen hadden." Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten