De Ternatestraat met rechts de foto van Bakkerij Nieuwland Post, links het sigarenmagazijn van A M van Riet. Beiden al jaren afgebroken.
De Ternatestraat met rechts de foto van Bakkerij Nieuwland Post, links het sigarenmagazijn van A M van Riet. Beiden al jaren afgebroken.
terug in de tijd

Wandelen in de wijk Brasserskade

Als we gaan wandelen in de wijk Brasserskade en we lezen de straatnamen, dan denken we terug aan Nederlands Oost-Indië. We kunnen de Bras, in de volksmond, verdelen in de zijstraten o.a. Javastraat, Lombokstraat, Billitonstraat en Ternatestraat met veel winkels, deze werd de arbeiderswijk genoemd. Het andere gedeelte langs het water met de Molukkenstraat, Timorstraat en meerdere straten werd gezien als de wat beter verdienende gezinnen.

Delft - De Bras in z'n algemeen is altijd een wijk geweest die wat voor elkaar over had. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt. Mijn oudste zus Wil trouwde in 1938 met Henk van den Bosch, zoon uit een groot gezin dat op de Bras woonde, waar de moeder jong was overleden. Op dat moment moest de oudste dochter het gezin zo goed mogelijk draaiende houden. Zij kon op de buren altijd een beroep doen.

Er was niet alleen de Bras: in de hele wijk waren wat bijzondere mensen. In de Ternatestraat woonde Jac. Van Kampen, hij was een op en top zakenman maar ook een mens. Hij handelde in drogisterijartikelen, parfumerieën, verf, lak, pek en vernis, alles wat de kapper nodig had. Hij had ook een spuitinrichting en gaf mensen les in bepaalde vakken, hij was wat men noemt een duizendpoot! Er was een Chr. School Met de Bijbel voor gewoon lager onderwijs met als hoofd F.J. Hajer, tevens was er een bewaarschool. Dan een Openbare School De Genestet voor gewoon lager onderwijs met als hoofd P. Baurdoux. Machinefabriek N.I.T.R.O. verkoop van condensatoren, transformatoren etc. Timorstraat 15. Tot verleden jaar was er Huize Monica, alle bejaarden zijn verhuist. Ik heb daar met mijn goede vriend Piet de Visser menig gezellige avond verzorgd. In de Floresstraat is de Bethlehem Kerk waar regelmatig een tweedehands boekenmarkt wordt gehouden. De mensen van de Bras konden hun dagelijkse boodschappen in de wijk doen, want alle winkels waren er. Bazuins levensmiddelen bedrijf in de Ternatestraat, ook grutterswaren en peulvruchten. J. Dijkstra was een slager van de eerste orde, altijd een goed humeur en een eersteklas charmeur, lag goed bij de dames. Het hoofdkantoor van Schoonmaakbedrijf Cemsto was op de Vrijenbandselaan, waar ik jaren als leidinggevende heb gewerkt. Een mooie tijd.

Volgende week de Wippolder.        

Meer berichten