Het restaurant van de familie van Mullem
Het restaurant van de familie van Mullem
terug in de tijd

Wandelen in de Wippolder rond de jaren 1950

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Als we vroeger naar de Wippolder gingen om de polder in te gaan liepen we over het Poortlandplein, waar de R.K. Vredeskerk staat. Het huis daar tegenover was toen een Politiebureau met daarvoor op de stoep een waterpomp waar we konden drinken en ons verfrissen.

Delft - De polder is vooral na de oorlog flink uitgebreid met de TNO, helaas naar Den Haag verhuist. De TH nu de TU met zijn vele gebouwen en heel veel personeel, niet weg te denken in onze stad. Er waren twee voetbalclubs BEC Blauwwit Excelsior Combinatie (eens 2de klas gelijk met DHC) op de Rotterdamseweg nu DVC. OB (Onderling Bevriend) op de Nassaulaan, nu sv Wippolder.
Naast het BEC veld was de gezellige zaak van de Familie van Mullem, er was een restaurant en een kinderspeeltuin waar moeder met de kinderen naar toe ging als vader naar het voetballen ging kijken. Op het Nassauplein heeft een benzinestation van Fa. van der Lee gestaan. Op de Delfgauwseweg, een gezellige winkelstraat, waren de tennisvelden van de familie Rethans, op het einde van de weg, richting Delfgauw, stond de Pauwmolen zo ongeveer bij het begin van rijksweg 13.
Er waren en zijn verschillende scholen, De Carel Fabritiusschool op de Kloosterkade met hoofd C.A. de Keijzer wordt dit jaar afgebroken om plaats te maken voor woonhuizen. RK Cornelis Musiusschool op de Nassaulaan voor GLO, alleen voorjongens, hoofd P.C. Waardijk en de RK Geertruida van Oostenschool in de Prins Mauritsstraat voor GLO, alleen voor meisjes, hoofd Mej. J.H. Wolf, de scholen zijn later samengevoegd. De Openbare school voor ULO op de Rotterdamseweg hoofd A.C. Abrahamse. De HBS in de Mijnbouwstraat, was wel streng in het aannemen van leerlingen, hoofd Ir. C. van Drooge. Het Christelijk Lyceum aan de Nassaulaan hoofd rector Drs.G.A. Janssen. De Antony van Leeuwenhoekschool voor GLO in de van Speykstraat, hoofd Brinkman. De Chr. School Prins Maurits voor GLO op de Nassaulaan, hoofd A. Docter, dan de Chr. Bewaarschool, hoofd Mej. C.H.W. Ranselaar. Als je zo door de wijk loopt te wandelen en je leest de straatnamen dan zit je in de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden.
Op de foto de zaak van C.A. van Mullem.

Meer berichten