Stadsbeiaardier Henk Groeneweg is Delftenaar van de Week.
Stadsbeiaardier Henk Groeneweg is Delftenaar van de Week. (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Duizend treden per week

In de binnenstad van Delft hoor je geregeld vrolijke klokkenmuziek vanaf de Nieuwe Kerk komen. Voor wie dacht dat dat met een automatische machine ging, die heeft het mis: stadsbeiaardier Henk Groeneweg geeft al sinds 1987 (!) een paar keer per week helemaal bovenin de toren zijn showtje weg. Wij mochten mee naar boven.

Delft - Henk Groeneweg heeft al lang en breed de pensioenleeftijd overschreden. Toch klimt deze man iedere dinsdag, donderdag en zaterdag (en soms nog vaker) helemaal naar de top van de Nieuwe Kerk. Na zo'n driehonderd treden, kom je in het kantoortje van Henk. We durven met zekerheid te zeggen dat dit kantoor hét beste uitzicht van heel Delft heeft.

The Beatles tot Bach

In zijn kantoortje staat het carillon: het instrument dat Delft al jaren van die vrolijke deuntjes voorziet. Henk is heeft er lang geleden een opleiding aan het conservatorium én een beiaardiersopleiding voor gevolgd. "Het allerleukste aan dit instrument is dat je er alles mee kan spelen: van klassieke muziek tot filmmuziek, popsongs of jazz", vertelt Henk. "Ik speel bijvoorbeeld geregeld iets Bach. Maar ook van The Beatles, omdat ik het leuk vind als mensen het herkennen. Binnenkort speel ik denk ik weer iets van 'We houden van Holland', als knipoog naar het WK voetbal waar we niet aan meedoen."

Heel oud

Henk kent ondertussen ieder hoekje en gaatje van de toren. "In 1980 speelde ik hier namelijk ook al. Toen alleen nog op koopavonden", zegt hij. "Maar zo langzamerhand is dat wegbezuinigd. Jammer, want het carillon is juist zo'n groen instrument. Er zit geen stekker aan!" Het carillon is net als de toren van de Nieuwe Kerk en een aantal klokken die er hangen, niet meer zo nieuw. De oudste onderdelen komen uit 1660, het instrument zelf is van 1960: "Maar ondanks dat, doet hij het met wat onderhoud zo nu en dan, nog prima."

Huwelijken

Behalve op de standaard dagen, speelt Henk soms bij huwelijken. "Op aanvraag speel ik dan wat nummers. Het is een fantastisch gezicht, van achter mijn carillon kan ik precies uit het raam naar beneden kijken, hoe de bruidsstoet uit het stadhuis komt." Maar op één groots huwelijk heeft Henk helaas niet kunnen spelen: dat van Prins Friso en Mabel: "Toen was de toren precies in restauratie." Hoe lang Henk die duizend treden per week nog blijft beklimmen, weet hij niet: "Ik leef van dag tot dag. Ik blijf het in ieder geval doen, zolang het me lukt."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten