De Hof van Delftlaan.
De Hof van Delftlaan.
terug in de tijd

De Voorndijkhoornse Polder

Groot geworden door toevoeging van Hof van Delft begin jaren 1920, de inwoners van de Hof waren er niet blij mee. De Gist en Spiritusfabriek stond toen ineens op Delftse grond evenals het Agnetapark en omstreken.

Delft - Verder in de Polder lopen we in de Hugo de Grootstraat met alle zijstraten. Door de Adriaan Pauwstraat naar het Westplantsoen en aan de wandel in het Wilhelminapark (in de oorlog door de bezetters Westplantsoen genoemd). Met mijn jongste zus Nieta heb ik daar dikwijls de eendjes staan voeren, toen er een bom in de vijver terecht kwam, hingen de palingen in de bomen. Het Sportfondsenbad werd in 1936 geopend, ik lees net dat het afgebroken wordt voor een school maar het gaat in de buurt groter gebouwd worden, we wachten af.

Vanaf het Westplantsoen lopen we door de Isaak Hoornbeekstraat zo de Jacob Catsstraat in. Een mooie straat is ook de Laan van Altena, het bekende Café van de familie Langeweg, op de hoek van het J.C. van Markenplein, een gezellige zaak waar na de wedstrijd wat gedronken en gegeten werd. Op het voetbalveld speelde eerst Concordia, later Delft waar mijn goede vriend Leo van Wijk het doel verdedigde. In de Caspar Fagelstraat was de Nederlands Hervormde Wilhelmus van Nassouweschool voor GLO, hoofd T. Spanjer.

De van de Spiegelstraat is een doorlopende straat naar o.a. Willemstraat, Paxlaan, Singel en Verlengde Singelstraat. De Hof van Delftlaan is de erfenis voor die mensen die de stamboom in duiken van de verre familie! Van de Cornelis Fockstraat, met bekende mensen, naar de van Bossestraat een rustige straat waar we tijdens de oorlog met het hele gezin hebben gewoond. Kapper Stokman woont daar al jaren, van vader op zoon Wim die er ook nu nog is. Tinus Huisman was de kruidenier en waterstoker, vooral op maandag voor de huisvrouwen. Via de Havenstraat loop je zo de Drogisterij binnen van de dames Elzenaar waar je prima geholpen werd en wordt. Er is de laatste jaren heel wat gebeurd richting Spoorsingel, rond 1960 de bouw van het hoog spoor wat (volgens de bewoners) nooit had mogen gebeuren. Wat de laatste tijd gedaan is ligt vers in ons geheugen en is nog lang niet klaar.

Meer berichten