Tijmen (links) in het tenue van het Nederlands team en Jasper (rechts) in het tenue van de Delftse Barons (Foto: Annemarie de Vries)
Tijmen (links) in het tenue van het Nederlands team en Jasper (rechts) in het tenue van de Delftse Barons (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Delftse studenten naar WK lacrosse

Door: Annemarie de Vries

Veel mensen hebben er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, TU studenten Jasper Barsingerhorn en Tijmen Blom tot een paar jaar geleden ook niet. Toch staan zij deze zomer met het Nederlands Team op het WK Lacrosse in Israel.

Delft - Ondanks dat de wat chique naam misschien anders doet vermoeden, is Lacrosse een behoorlijk heftige full contact sport: vandaar de helmen, handschoenen en de lichaamsbescherming. Tijmen: "Mijn ouders schrokken best wel toen ze de eerste keer een wedstrijd kwamen kijken, maar inmiddels zijn ze er aan gewend." Je speelt Lacrosse met tien tegen tien op een grasveld. De spelers hebben in hun hand een stick die in lengte varieert, afhankelijk van de positie in het veld. Aan het eind zit een soort schepnetje. Met die stick mag je je tegenstander op zijn stick en handen slaan, ook mag je elkaar duwen. De bal, die ongeveer het formaat heeft van een hockeybal maar aan de buitenkant zacht is zodat hij wel stuitert, moet in de goal van de tegenstander terecht komen. Eén goal is één punt dus dat is makkelijk. De uit Noord-Amerika afkomstige sport (Indianen hebben hebben het verzonnen en zijn er nog steeds het allerbeste in) wordt in Nederland voornamelijk door studenten beoefend. De TU heeft een eigen vereniging Delft Lacrosse. Het mannenteam van deze vereniging noemt zich Barons en de dames Diamonds. Bij de dames is Lacrosse overigens geen full contact sport en spelen ze 12 tegen 12 .

Maar hoe kom je er nou bij om zo'n niet voor de hand liggende sport te kiezen? Jasper: "Ik was mee gevraagd door twee vrienden naar een open training en vond het gelijk heel leuk. Mijn broertje speelt het zelfs inmiddels ook in Rotterdam." Tijmen had hiervoor 12 jaar korfbal gespeeld, maar maakte tijdens de OWee-week kennis met Lacrosse, dus hij dacht: "Mooi moment: nieuwe studie, nieuwe woonplaats en nieuwe sport." Voor beide heren pakte dat prima uit, want inmiddels maken ze naast de Barons ook deel uit van het Nederlands team. Jasper: "We zijn trouwens niet de enigen van onze vereniging die naar Israël gaan, Jorick Spitzen gaat mee als scheidsrechter, maar niet bij onze wedstrijden uiteraard." Gemiddeld trainen Jasper en Tijmen momenteel zo'n 15 uur per week. Twee keer per week trainen ze met hun eigen team en daarnaast doen ze veel aan kracht- conditietraining en trainen ze zelf met een stick en een bal tegen de muur. Één keer per drie weken hebben ze een trainingsweekend in Zwolle bij het Nederlands team, waar ze dan zo'n 11 uur trainen. Jasper: "Op maandag trainen we dan weer met de Barons, dus in het begin voelden we dat wel. Tegenwoordig gaat dat stukken beter, dus je ziet dat we vooruitgang boeken."

 

Meer berichten