Remco samen met zijn vrouw Sandra en het personeel van het sorteerbedrijf: Michaela, Marisa en Monique.
Remco samen met zijn vrouw Sandra en het personeel van het sorteerbedrijf: Michaela, Marisa en Monique. (Foto: Frans Limbertie)

Remco pakt draad weer op na brand

Door: Frans Limbertie

Remco Koornneef werd in 2016 sociaal ondernemer van het jaar in Delft. Nadat hij vier jaar eerder in Den Hoorn was begonnen met zijn kledinginzamelingsbedrijf leek het succes hem toe te lachen. Toen op het bedrijventerrein waar zijn sorteerbedrijf was gevestigd een grote brand uitbrak, moest hij opnieuw beginnen. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan en pakte door. Afgelopen donderdagmiddag opende Remco in de Plaspoelpolder een nieuw sorteercentrum.

Rijswijk - Samen met wethouder Rene van Hemert knipt hij deze middag het lint door dat officiële toegang verschaft tot de nieuwe locatie. Even voor de goede orde, Remco heeft twee bedrijven: Perfect Logistic Quality B.V en HITS Service Nederland B.V. (Herintreders Inzamelen Textiel Sorteren). Verder beheert hij drie winkels die zijn gevestigd in Delft, Den Haag en Spijkenisse. Hier wordt hergebruikte kleding verkocht. "Wij krijgen kleding binnen die wordt gesorteerd en gelabeld door ons goed gekwalificeerde personeel. Zij bepalen zelf de waarde, die ervaring hebben ze inmiddels," laat Remco weten. Het waren zware tijden voor hem na die brand van vorig jaar, maar het gaat nu gelukkig weer beter. "We hadden niets meer. Ik was alles kwijt waar ik ooit mee was begonnen. Mijn mensen moesten tijdelijk naar een andere ruimte, zodat we in ieder geval nog iets konden doen. Ik ben daarom maar wat blij dat we hier nu in Rijswijk staan. Wij kunnen met dit sorteercentrum verder groeien op de Nederlandse markt."

Waarom is Remco destijds met het inzamelen van kleding voor hergebruik gestart? "Ik weet zeker dat hier een goede markt voor is. In de jaren negentig begon ik ooit een kringloopwinkel. Toen zamelde ik ook al kleren en schoenen in. Daarnaast is het sociale aspect voor mij belangrijk. Met mijn bedrijf kan ik mensen die een tijdlang buiten de arbeidsmarkt staan, weer een nieuwe kans bieden op een baan. Iedereen heeft een loonwaarde. Je leert iets en daarna stroom je verder. Als werknemers iets minder snel of handig zijn in datgene wat ze zouden moeten doen, hebben ze misschien een wat lagere loonwaarde, maar kunnen wel een hoge waarde voor je onderneming hebben. We werken nu samen met het Werkgeversservicepunt Rijswijk, dat gelieerd is aan de gemeente."

Ondanks dat Remco de baas is, loopt hij vaak op de werkvloer rond en verkoopt hij ook weleens kleding achter de kassa van een van zijn winkels. "Ik voel me daar prettig bij," zegt Remco. Dat hij dan vaak hoort dat hij zich meer met de lijnen moet bezig houden dan met het eindproduct, daar is hij zich van bewust. Maar, zoals hij zelf met een kwinkslag zegt: "De lijnen worden pas opgezet als je zeker weet dat je eindproduct goed is."

Meer berichten