Auteurs Vincent van Stipdonk (links) en  Hester Tjalma overhandigen het eerste exemplaar aan Arie Jan Vos (BZK) (Foto: BZK).
Auteurs Vincent van Stipdonk (links) en Hester Tjalma overhandigen het eerste exemplaar aan Arie Jan Vos (BZK) (Foto: BZK). (Foto: Ministerie BZK)

Gebeld bij bestuurlijke bonje

Regelmatig breekt er in een Nederlandse gemeente een bestuurscrisis uit. Welke mensen worden dan wethouder of burgemeester in zo'n 'gedoe-gemeente'? Over het ontstaan van bestuurlijke problemen is al veel geschreven. Delftenaar Vincent van Stipdonk schreef een boek over het aanpakken van die problemen.

Den Haag/Delft - Het boek 'Gebeld bij bestuurlijke bonje' gaat over mensen die burgemeester of wethouder werden in een gemeente waar een fikse bestuurlijke crisis had plaatsgevonden. Samen met oud-collega Hester Tjalma interviewde Vincent van Stipdonk acht bestuurders uit gemeenten zoals Roermond, Schiedam, Maasdriel, Maarssen en Delfzijl. Waarom gingen zij zo'n uitdaging aan? Hoe pak je dat aan? Alle acht vertelden openhartig over hun motivatie, voorbereiding, aanpak en ervaringen. Een belangrijke les is dat er niet één gouden aanpak is: alle acht bewandelden hun eigen pad, passend bij zijn of haar persoonlijkheid én bij de gemeente. Maar stuk voor stuk hebben zij veel meegemaakt, houden ze van een frisse uitdaging en hebben ze weinig te verliezen. Het zijn bestuurlijk zwaargewichten, maar zij zetten dat gewicht liever niet in. Want hoewel sommigen toegeven best ijdel te zijn, stelden ze zich allemaal dienstbaar op: het gaat om herstel van de verhoudingen, niet om hen als persoon. Van Stipdonk: "Cruciaal is dat je open aan zo'n klus begint." De meesten verdiepten zich vooraf nauwelijks in het gedoe. Zij wilden 'onbevangen waarnemen', de situatie zonder vooringenomen standpunten verkennen en de mensen open benaderen. Dat helpt een streep te zetten achter ruzies, wrijvingen en gedoe, en met een schone lei aan herstel te gaan werken. En vaak hielp het om de crisisveroorzakers te confronteren met de inwoners, want die willen geen politiek gedoe, die willen gewoon weer trots kunnen zijn op hun gemeente.

Vorige week is het eerste exemplaar uitgereikt aan Arie Jan Vos, hoofd afdeling Politieke Ambtsdragers van het ministerie van BZK. Het boek is te bestellen in de boekhandel.

Meer berichten