Delftenaar van de week

Gaia (14) gaat naar Hollywood

Als je een droom hebt, kan je maar beter alles doen om hem na te jagen. Dat dacht de Delftse Gaia van der Lecq ook: zij wil graag actrice worden. Die droom lijkt nu een beetje meer werkelijkheid te worden, want ze mag deze zomer naar 'de Olympische spelen voor acteurs' in – jawel – Hollywood.

Delft - Op haar school Stanislas College Westplantsoen zit Gaia al vier jaar bij de toneelgroep en bij de VAK krijgt zij sinds drie jaar toneellessen. Nog niet zo heel lang dus, maar toch bleek dat genoeg voor de jury van het World Championships Of Performing Arts (WCOPA). Deze zomer mag Gaia meedoen aan de wedstrijd in Los Angeles: "Er doen ongeveer 1200 acteurs, zangers en andere artiesten mee. Ze noemen het zelf 'de Olympische spelen' van de performing arts." Er zijn medailles te winnen, maar ook scholarships, zodat je een opleiding kunt gaan volgen op een grote toneelschool. "Dat laatste is eigenlijk wel mijn doel", zegt Gaia bescheiden. De veertienjarige komt op het eerste gezicht niet over als zo'n acteur met (te) groot ego en allure. Maar als zij op het podium staat, is dat anders: "Op het podium durf ik veel meer. Dat maakt acteren zo leuk. Je hebt minder schaamte, omdat je iemand anders speelt. Je kunt dan veel meer dan je denkt!" Hoe Gaia van schooltoneel en toneelcursus terecht is gekomen bij zo'n grote wedstrijd? "Gewoon, internet", glimlacht ze. "Het stond op een site voor figurantenrollen. Dus ik heb een mail gestuurd en ik mocht op auditie komen." Een beetje zenuwachtig is ze wel: "De regels zijn best streng en ik moet veel voorbereidingen doen. Ik moet bijvoorbeeld voor zes subcategorieën mijn eigen monologen uitzoeken. Ze mogen maximaal één minuut duren. Eén seconde langer en je bent gediskwalificeerd." Standvastig is ze in ieder geval. Want hoewel haar deelname is verzekerd, moet Gaia de €4000,- aan reis- en verblijfskosten nog bij elkaar sprokkelen. Dat probeert zij via crowdfunding.

Gaia weet nog niet of ze een voorkeur heeft voor toneel of film: "Beide werelden zijn zo anders. Ik vind allebei leuk. Toneel is groots en overdreven, film juist met veel meer details en realistischer." Qua soort rollen weet Gaia wel wat ze het liefste speelt. "De zware, complexe rollen", zegt ze standvastig. "Dat is héél anders dan met schooltoneel, maar ik vind het een uitdaging. Wat ik ook leuk vind, zijn gekke rollen. Ik zou het bijvoorbeeld gaaf vinden om in een film zoals Pirates of the Carribean te spelen". Johnny Depp en Tom Hanks zijn grote voorbeelden van de scholiere.Tot de zomervakantie is Gaia nog druk met school én de voorbereidingen. In juli reist ze met haar moeder af naar het walhalla van de filmindustrie. Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten