Wethouder van geluk


Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Wethouder van geluk

Bhutan heeft een minister van Geluk. Het is uniek in de wereld. Maar Nederland mag er ook wezen. De gemeente Schagen heeft namelijk een wethouder van Geluk. En met resultaat. De inwoners van dat dorp zijn de afgelopen vier jaar veel positiever over hun gemeente gaan denken.

Het klinkt zweverig, een wethouder van geluk. U ziet waarschijnlijk een man in een oranje jurk in lotushouding zitten, omringd door wierook en Boeddhabeelden. Eerlijk gezegd, dacht ik daar ook meteen aan. Maar die wethouder van geluk blijkt een zeer praktisch politicus te zijn – met veel bevlogenheid en idealen, dat dan weer wel. Bij alles wat ze in Schagen doen, vragen ze zich af of het bijdraagt aan het vergroten van het geluk van de inwoners. Dat is het ijkpunt van ieder besluit dat de gemeente neemt. Het bepaalt waaraan geld wordt uitgegeven. Waar ambtenaren zich mee bezighouden. Hoe handhavers omgaan met de burgers.

Die afweging doen de politici in Schagen niet achter een bureau in het gemeentehuis. Nee, ze vragen wat de mensen prettig vinden. Bij investeringen voor nieuwbouw, ouderenzorg en wijkvoorzieningen bijvoorbeeld. Of over de gang van zaken bij de vuilophaal, het jeugdbeleid en het armoedebeleid. Over de culturele voorzieningen. De gemeente gaat eerst met bewoners in gesprek. Bij welke beslissing gaan mensen zich gelukkiger voelen? Bij welk besluit voelen ze zich werkelijk van betekenis? De antwoorden op die vragen bepalen de beslissingen van de gemeente. En dat blijkt goed te werken. Ik stel voor dat Delft het voorbeeld van Schagen volgt. Een Delftse wethouder van Geluk! Wat zou het mooi zijn als ook in Delft alle politici en ambtenaren zorgen dat ieder besluit gericht is op het vergroten van het geluksgevoel van de inwoners van Delft. Om de politiek alvast te inspireren komt die gelukswethouder Jan Steven van Dijk op zondag 29 april naar het Prinsenkwartier. Hij vertelt over zijn ervaringen en gaat in gesprek met stadsfilosoof Hubertus Bahorie en Michelle Corten, fractievoorzitter van STIP. Kom ook en laat u om 11.15 uur inspireren door een man die geluk als leidraad voor zijn handelen heeft gemaakt. Stel uw vragen. Denk met hem mee. Ik weet zeker dat u daarna ook pleit voor een Delftse wethouder van Geluk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden