In de Doelentuin.
In de Doelentuin.
terug in de tijd

De eerste kus in de lente van 1947

Vroeger hadden we op het Doelenplein, de Stads Doelen van de familie van Bommel, waar op zaterdag altijd gezellige avonden werden georganiseerd. Van zo'n avond vertel ik u het volgende waargebeurde verhaal.

Delft - Ook in vroeger jaren zweefde Cupido met zijn pijltjes door de lucht. Ik heb een duik genomen in mijn vlinderdoos en kom met een waargebeurd verhaal op de proppen (De eerste kus in de lente). Alles kwam weer terug bij mij.

Terug naar de Stads Doelen waar ik mijn vriend Harrie in een verlaten hoekje zag zitten en niet in de gaten had dat ik naast hem stond. Voor hem stond een onaangeroerd glas, hij staarde met doffe ogen in het oneindige. Ik begreep dat er iets aan de hand moest zijn, twee mogelijkheden: of hij was niet goed geworden of hij was verliefd! Hij mompelde: "Ik ben zo intens gelukkig met haar."
"Waar is zij nu?" vroeg ik hem. Een jongeman die er zo aan toe is moet je proberen, zo snel als mogelijk is, weer met beide benen op de grond te krijgen. Geen zorgen, dacht ik, dit is om op te lossen.
"Wie is ze?"
"Ze is een engel," zuchtte hij. "Zweer dat je het aan niemand zal vertellen, maar ik moet het tegen iemand zeggen. Ik heb haar gekust".
"Wie zei je dat het was?"
"Florie," zuchtte hij.

Ik liet hem met zijn gedachten alleen. Terwijl ik langzaam naar de danszaal terugliep, zag ik Florie in een stil hoekje zitten en ging naar haar toe. Ik keek haar aan en hoorde in gedachten een lief stemmetje zeggen: 'jij bent de eerste die mij kuste'.

Nu zei ik tegen haar: "wat heb je vanavond gedaan?"
"Ik weet het niet. Hoezo?"
"Je hebt een normale jongen het hoofd op hol gebracht, die is nu in alle staten."
Florie lachte. "Jou zou ik nooit normaal noemen," zei ze lief.
"Het gaat niet om mij, maar om Harrie die jou gekust heeft en nu in alle staten is," zei ik.
En toen zei jij: "Je bent de eerste in mijn leven, dat is gemeen. Hij heeft het je dus verteld."
"Nee," zei ik ontfutseld. "Dat komt op hetzelfde neer, maar het ergste is dat je jokte."
"Ik, jokken?"
"Ja, want ik was de eerste die jou gekust heeft!"        

Meer berichten