Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Big Brother is watching me

Welaan, nog steeds zit ik op Facebook. Het advies van bepaalde Bekende Nederlanders om mijn profiel te verwijderen heb ik dus genegeerd. Stom, vinden veel mensen. Ik schijn nu een willoos prooi voor de geldzucht van commerciële partijen te zijn. Eerlijk gezegd vind ik die opvatting tamelijk naïef. Alsof met het stoppen van Facebook mijn privacy op het internet wel gewaarborgd is.

Met mijn airmilespas zijn veel bedrijven op de hoogte waar ik tank, wat ik eet, drink, naar welke films ik ga en welke landen ik bezoek. Mijn bonuskaart van Albert Heijn registreert feilloos dat ik alweer te veel bier heb gekocht en ik graag vis eet, liefst zalm, en nooit varkenslever of rode bieten. Bol.com is uitstekend op de hoogte van de subversieve boeken die ik lees. De RDW weet wanneer mijn auto gekeurd moet worden, de brillenwinkel wanneer ik via mijn zorgverzekeraar een bril kan aanschaffen, de NS welke treinreizen ik maak. De energiemaatschappij registreert via de slimme meter in mijn bergkast exact hoeveel stroom ik gebruik en wanneer ik de verwarming weer eens aan heb gezet. En mijn apotheek, zorgverzekeraar en huisarts weten tot de milligram nauwkeurig welke medicijnen ik voorgeschreven heb gekregen. In alle delen van Nederland schieten de camera's langs de weg beelden van mijn auto. Ondertussen weet de belastingdienst tot op de cent nauwkeurig wat ik heb verdiend, hoe hoog mijn hypotheek is, hoeveel rente ik heb betaald, hoeveel spaargeld ik heb, hoeveel schulden ik heb gemaakt. De belastingaanslag hoef ik niet eens meer zelf in te vullen. Mijn hele financiële handel en wandel is bekend. Ondertussen heb ik ontdekt dat ik in de burelen van de overheid nog steeds vermeld staat dat ik in mijn onbezonnen jeugd bestuurslid was van de Communistische Partij Nederland.

Deze krant kan ik volschrijven met de gegevens die bedrijven, maatschappelijke instellingen en de overheid van mij weten. Met of zonder Facebook. Ik maak me daar geen illusie over. Ik ben inderdaad 9 kilo te zwaar, beste zorgverzekeraar, ik sport te weinig en heb gisteren twee lolly's met een overdaad aan suiker bij de COOP aan de Hof van Delftlaan gekocht. Big Brother is watching me. 1984 is waarheid geworden. Alleen noemen marketeers het nu Big Data. Ze lachen er ook nog bij.

Meer berichten