Kazerne Kogelgieterij in Delft.
Kazerne Kogelgieterij in Delft.
terug in de tijd

Begin van de oorlog in Delft

We schrijven april 1940, voor ons (ouderen) een maand die we moeten door vertellen opdat we nooit vergeten wat er daarna allemaal gebeurd is. Toen ik nog wekelijks langs de lijn zat bij de sportclubs had ik dikwijls gesprekken met de jeugd hoe wij ons vroeger vermaakten, ze begrepen niets van die tijd vooral net voor het uitbreken van de oorlog.

Delft - Deze maand, de laatste in vrijheid kon je, ook als kind, de spanning voelen o.a. doordat Delft een militaire basis was geworden. Dat op de Paardenmarkt en de Buitenwatersloot soldaten gelegerd waren was normaal, maar scholen in de Raamstraat, de Raam en in de Wippolder werden ontruimd, en omgebouwd tot kazerne, de kinderen werden in andere scholen ondergebracht. Het dagelijks leven was veranderd, vanaf de mobilisatie in september 1939, het uitbreken van de oorlog in Europa, kwam voor ons de vraag blijven wij er buiten. Het was een strenge winter, er werd van hogerhand gewaarschuwd om niet te hamsteren maar dat gebeurde toch, er werden vooral kolen ingeslagen. Wij speelden gewoon op straat en liepen achter de soldaten aan als zij langs kwamen en wij het lied van blonde Mientje heeft een hart van prikkeldraad meezongen.

Op school vertelden de onderwijzers over de toestand in Europa en dat wij ons niet ongerust hoefden te maken, Nederland zou wel neutraal blijven. Pasen was net geweest wij dachten alweer aan andere feestdagen, Hemelvaartsdag, Moederdag en Pinksteren, het zou anders verlopen. Ook de sport ging gewoon door, Nederland speelde in april thuis tegen België en won met 4-2. Herman van den Engel, de rechtsbuiten van DHC, maakte zijn debuut en scoorde het eerste doelpunt. In de avonduren stonden met z'n allen naar de hemel te kijken of de zoeklichten de vliegtuigen te pakken konden krijgen, het was angstig te horen. Het waren Duitse en Engelse toestellen die over neutraal grondgebied vlogen, de autoriteiten protesteerden maar daar werd niet naar geluisterd.

De spanning nam toe toen we over de radio hoorden dat Denemarken en Noorwegen door de Duitsers overvallen waren, het kwam steeds dichterbij. Over de radio was Koningin Wilhelmina te horen om ons moed in te spreken dat er geen enkele aanwijzing was dat wij er bij betrokken zouden worden.

Meer berichten