De lustrumcommissie van Virgiel op een typisch Delftse plek, het Blauwe Hart (foto Berend Krans).
De lustrumcommissie van Virgiel op een typisch Delftse plek, het Blauwe Hart (foto Berend Krans). (Foto: Lisa Vos)

Virgiel lustrum voor hele stad

Door: Lisa Vos

Studentenvereniging Virgiel viert dit jaar haar 120e verjaardag. Dit feest viert zij niet alleen met haar eigen leden, maar met alle inwoners van Delft.

Delft - ,,Het is een heel speciaal jaar", zegt Otto Krans. Niet alleen maakt het 23-jarige lid van de studentenvereniging Virgiel zijn eerste Lustrum mee - iets dat maar eens per vijf jaar wordt gehouden. Ook is het aan hem de eer om deze samen met vijf andere leden te organiseren. 'Héél mooi' moet het worden.

Het programma mag grotendeels intern gericht zijn, er zijn ook twee activiteiten voor alle inwoners van Delft. ,,Wij willen ons Lustrum graag een beetje delen", zegt de bouwkundestudent. ,,Bovendien", vervolgt hij, "willen wij laten zien waar toe we in staat zijn als vereniging. Afstappen van het stereotype beeld van een student en laten zien dat wij mensen zijn die zich écht ergens voor inzetten."

En of ze zich inzetten: op maandag 7 mei fungeert de Markt van Delft als openluchtbioscoop. Hier wordt om 16:00 uur voor kinderen de film 'The secret life of pets' gespeeld en om 20:00 uur voor volwassenen ' The Imitation Game'. Aan de tweede zogeheten 'Delftdag' wordt inhoud gegeven met een grachtenconcert, op vrijdag 11 mei. Gratis én voor iedereen, aldus Krans. ,,Vijf jaar geleden hielden wij een kart-middag op de Markt. Heel geslaagd, alleen wat kleinschalig - je kon natuurlijk niet met honderden tegelijk die baan op. Dit jaar pakken we het écht groots aan."

Nu vergt dat de nodige voorbereiding. Zoveel, dat de lustrumcommissie al een jaar geleden van start ging. ,,Het begon parttime, maar sinds afgelopen februari maken we volle dagen. Van tien tot zes wordt er gewerkt en daarna regelmatig geborreld", zegt Krans. Er gaat zoveel aandacht naar de commissie uit dat hij niet altijd evenveel tijd - en zin - heeft om te studeren. Met een studievertraging van minimaal een half jaar als gevolg.

,,Studievertraging oplopen voor zo'n nevenactiviteit is best goed", zegt Krans. Gelijk verbetert hij zich: ,,de vertraging niet natuurlijk, maar wat je ervoor terug krijgt wel." Krans vertelt hoe belangrijk het is om tegenwoordig ook naast je studie de juiste ervaringen op te doen. ,,Ik weet nu hoe je moet vergaderen - iets wat ik in het bedrijfsleven kan toepassen." Naar eigen zeggen heeft hij al een streepje voor.

De lustrumcommissie ziet haar taak behoorlijk serieus. Om 'scherp' te blijven en alles te laten slagen, wordt er door de commissieleden de hele week niet gedronken. ,,Wij zijn constant aan het rennen. Pas zaterdag - met het afsluitend strandfestival - zijn wij aan de beurt. Het zou wel leuk zijn als wij dan ook nog een beetje kunnen feesten, maar ik denk dat dat wel goedkomt."

Meer berichten