Veenswijk is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Foto: Eddie van den Engel
Veenswijk is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Foto: Eddie van den Engel (Foto: Eddie van den Engel)

Maria van Jessekerk trots op organist

Wat zijn ze trots, de vrijwilligers van de Maria van Jessekerk op 'hun' Petra Veenswijk. Op 26 april kreeg zij van de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, Franciska Ravestein, namens Koning Willem-Alexander de onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' uitgereikt.

Door: Annemarie de Vries


Delft - Ze ontving de onderscheiding om de volgende reden: 'Ze behoort tot de toporganisten van de orgelwereld. Heeft de muziekcultuur van de Maria van Jessekerk in Delft op een hoger plan gebracht en zich sterk gemaakt voor de restauratie van het Maarschalkerweerd-orgel in deze kerk. Zij vertegenwoordigt ons land regelmatig op hoog niveau in het buitenland.' Het was nog wel een uitdaging om Veenswijk op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Echtgenoot Eddie van den Engel: "Wij wonen in Nootdorp en komen eigenlijk nooit in Pijnacker, alleen voor rijbewijzen enzo. Er was dus een 'interview' met Petra geregeld met het krantje van het bisdom op 26 april, compleet met bevestigingsbrief en een fotosessie waarvoor ze mooie kleren aan moest. Ik zei dat ik op de heenweg nog even langs het gemeentehuis van Pijnacker moest voor mijn rijbewijs. Maar daar aangekomen zei ze: 'Ik blijf wel even in de auto zitten.' Veenswijk: "Dus toen Eddie terug kwam en zei, dat ik toch maar even mee moest komen, rook ik wel onraad natuurlijk. Maar eigenlijk kun je het nog niet geloven. Binnen zaten ook mijn kinderen die die ochtend gewoon naar school waren gegaan. Dan ben je wel stomverbaasd natuurlijk. Ik voelde me echt zeer vereerd." Één van die grote verdiensten van Veenswijk is haar orgelconcertreeks, die ze in de Maria van Jessekerk organiseert. Elke maand organiseert zij op een zondagmiddag vanaf 15.00 uur gratis toegankelijke concerten met internationale gasten van wereldfaam. Andersom treedt zij zelf ook op in kerken in binnen- en buitenland. Orgelliefhebbers komen hiervoor van heinde en verre, sommige zelfs uit het buitenland. Elk orgel heeft haar eigen geluid en het Maarschalkerweerd-orgel van de Maria van Jessekerk een keer gehoord hebben staat op vele bucketlists. Terecht dus dat Veenswijk zich zo hard heeft gemaakt voor restauratie van dit orgel uit 1893.

Maria-hulde

Op zaterdag 12 mei om 15.00 uur vindt in de Maria van Jessekerk de Mariahulde plaats. De maagd Maria heeft in Delft altijd een bijzondere plaats ingenomen, dankzij haar zouden vele wonderen verricht zijn. De Mariahulde in de Maria van Jessekerk past mooi bij deze traditie. Met medewerking van het gemengd koor Deo Sacrum en mannenkoor Vox Latina en onder leiding van organist Petra Veenswijk vindt een prachtige samenzang plaats. Veenswijk: "Iedereen mag uit volle borst mee zingen. Er worden veel 'ouderwetse' Marialiederen gespeeld, die oudere mensen zich nog uit hun jeugd herinneren. Die vinden het heerlijk om mee te zingen. Maar we spelen natuurlijk ook modernere stukken."

Orgelconcert

Komende zondag verzorgt organist Anton Doornhein een concert op het historische orgel. Doornhein is de bespeler van de City kerk "Het Steiger" in Rotterdam. Hij speelt werken van componisten die ooit aan de Notre Dame verbonden waren. Zie: www.veenswijkorgel.nl

Meer berichten