Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Kind is geen couch potato

Couch potato vind ik een van de mooiste Engelse woorden. Luiaard is de officiële Nederlandse vertaling, maar die doet geen recht aan de betekenis van het woord. Een couch potato is iemand die als een zak aardappelen op de bank hangt en urenlang televisie kijkt of wezenloos tuurt naar het schermpje van een smartphone of laptop. En dat doen onze kinderen veel te veel. Ze gamen, chatten, Facebooken, Instagrammen, Snapchatten, liken, delen – uren per dag. Buitenspelen is er nauwelijks meer bij. De voetbalveldjes in de wijken zijn leeg, stoepranden is van vroeger en lekker stoeien met vriendjes in het park is verleden tijd. De smartphone is de beste kameraad geworden. Couch potatoes, dat zijn onze kinderen aan het worden.

Steeds meer onderzoek wijst dat het niet goed is dat kinderen en jongeren veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Ze hebben minder contact met mensen in het 'echte leven'. Een bericht op Instagram liken is wat anders dan samenspelen. Een bericht via Snapchat de wereld insturen is wat anders dan leren delen. Een Facebookvriend is wat anders dan een vriend die je werkelijk begrijpt. Dat urenlang getuur op een beeldscherm verarmt het sociale leven van kinderen, blijkt uit steeds meer onderzoek. En dan heb ik het nog niets over de oogproblemen waartoe langdurig beeldschermgebruik kan leiden, de achteruitgang van de motorische fitheid, het overgewicht met de daarbij alle gezondheidsrisico's.

Het wordt tijd dat kinderen weer lekker buiten spelen, samen met anderen. Mooi weer is daar niet voor nodig. Laat ze stoeien, ravotten, vies worden in de modder, nat in het water. Laat ze spelen met een bal, met anderen, op gras waar je heerlijk op kunt vallen. Laat ze klimmen in bomen, springen over sloten, stoeien in het zand. Voer smartphoneloze uren in. Een gat in de broek is prima. Een vlek op de jas kan ook weggewassen worden. Ga met ze met naar een speeltuin, het strand, een zwembad, de kinderboerderij, de waterspeelplaats in Tanthof. Zo komen kinderen weer in beweging, met elkaar, bevrijd van een virtuele wereld waarin ze speelbal zijn van zelflerende logaritmen. Maak van kinderen geen couch potatoes, maar ravottende stoeiers. Het komt hun ontwikkeling ten goede.

Meer berichten