Pieter Jouke in actie tijdens zijn voorstelling 'Dingen die ik dacht' (Foto: Cindy Gerhardt).
Pieter Jouke in actie tijdens zijn voorstelling 'Dingen die ik dacht' (Foto: Cindy Gerhardt). (Foto: Cindy Gerhardt)

Pieter Jouke sluit af in Delft

Door: Annemarie de Vries

Op zeventien mei sluit cabaretier Pieter Jouke zijn theatertour "Dingen die ik dacht" af in theater de Veste in zijn eigen woonplaats Delft, bijna 100 keer speelde hij deze door het hele land. Pieter: "Zo is de cirkel rond, ik doe ook altijd mijn try-outs in Delft en nu sluit ik hier weer af."

Delft - De cabaretier, die is geboren in Kampen, woont sinds 2000 in Delft, maar dat doet niks af aan het feit dat hij zich totaal Delfts voelt: "ik zeg altijd dat ik in Delft ben herboren. Ik ga hier nooit meer weg. Ik voel me hier echt thuis. Ik ken veel mensen door de sport van de kinderen en hun scholen. Als ik over straat loop kom ik vaak bekenden tegen." In periodes dat hij veel op tv is (o.a. Padoem Patsss BNN-VARA) wordt hij op straat wel eens door onbekenden herkend en dat is soms wat verwarrend. Pieter: "Dan weet ik niet altijd zeker waar ik iemand van ken, dan groet ik maar terug. Mijn zoon heeft dat altijd wel door, die zegt dan: 'Die ken je niet hè?'.

Pieter Jouke studeerde psychologie in Tilburg, een beetje toevallige keuze omdat hij het niet zo goed wist. Pieter: "Maar ik heb er geen spijt van, ik vond het echt enorm interessant. Ook de jaren dat ik daarna in het bedrijfsleven heb gewerkt ben ik heel blij mee. Je hebt dan toch net even wat meer van de wereld gezien dan alleen het theaterleven. Wij hebben toch een ietwat ander leven dan de gemiddelde Nederlander, altijd vrij in de ochtend en werken in de avond." Het was ook niet van de ene op de andere dag dat Pieter stopte met zijn vaste baan. "Het was best even een dingetje," vertelt hij: "We hadden net ons huis gekocht, dus je wilt toch wat zekerheid, maar ik heb echt een superleuke vrouw en zij stond er helemaal achter dat ik dit ging doen." In februari gaat zijn nieuwe show "De Gloeiende Plaat' in premiere in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar Delft kan alvast een voorproefje krijgen tijdens het Fringe festival. Pieter: "Ik dacht eerst dat ik daar misschien twee keer ofzo zou optreden, maar uiteindelijk sta ik er zo'n beetje de hele week. Ik heb er heel veel zin in, ik ga me helemaal onderdompelen."

Naast het optreden in theaters en schrijven voor 'Zondag met Lubach' loopt Pieter Jouke graag hard, hij heeft al diverse marathons gelopen, maar morgen staat uiteraard de Golden Tenloop op het programma. Daarnaast heeft hij het pianospelen opgepikt. Pieter krijgt les van Robert Jan Stips van de Nits en vindt het helemaal geweldig, heel wat uurtjes per week besteedt hij hieraan. Dat heeft eigenlijk een bijzondere reden: "Ik was op een begrafenis met veel muziek en toen bedacht ik dat ik het mezelf echt kwalijk zou nemen als ik dood zou gaan en geen piano kan spelen."

Info en kaarten:
www.theaterdeveste.nl

Meer berichten