Delftenaar van de week Wilma knipte, plakte en componeerde in 365 dagen haar expositie 'Toeval Bestaat' in elkaar.
Delftenaar van de week Wilma knipte, plakte en componeerde in 365 dagen haar expositie 'Toeval Bestaat' in elkaar.

Wilma maakte elke dag een collage

Bijna iedereen bladert dagelijks door kranten, magazines en receptenblaadjes. Delftse kunstenares Wilma Keizer ook, maar besloot dit jaar de hele stapel niet zomaar in de papierbak te gooien. 365 dagen lang knipte, plakte en componeerde zij haar expositie 'Toeval Bestaat' in elkaar: "Een plaatje met sterke one-liner erbij kan zo ineens veranderen van betekenis."

Delft - Dikke kans dat je al eens een werk van Wilma gezien hebt in Delft, want de kunstenares heeft al tal van exposities op haar naam staan. Voor museumnacht maakte ze samen met 60 cursisten eens een enorme witte stad van dozen, die in VAK en Prinsenhof te zien was. Ook geeft ze inmiddels al achttien jaar schilderles aan de VAK: "Heel leuk, sommige cursisten geef ik al sinds 2000 les. Het is een fijne locatie, ik zal het wel missen als we van de zomer gaan verhuizen!"

Iedere dag één
Op 1 januari 2017 bedacht Wilma iets nieuws: iedere dag een collage maken. "Normaal doe ik soms wekenlang over één schilderij. Nu wilde ik iets snellers. Ik gebruikte gewoon wat ik tegenkwam uit kranten, maar ook Allerhandes of ANWB boekjes." De titel 'Toeval bestaat' is dus ook zo gek nog niet, want Wilma kwam de combinaties veelal toevallig tegen: "En dat is best grappig, want soms stuitte ik op een krantenkop die precies paste bij een afbeelding. Zo'n combinatie kan ineens veranderen in een werk met hele andere betekenis." In de collectie kom je bijvoorbeeld beelden tegen van het vertrek van President Obama, waarbij hij uit ieder beeld geknipt is. Of een vreemde pop, met een krantenkop erbij die het beeld nóg wat gruwelijker maakt. De werken gaan nu voor zo'n €150,- per stuk als warme broodjes over de plank.

Niet over rozen
Momenteel is haar werk te zien in Het Prinsenkwartier. "Heel gaaf, want ik vind het een van de mooiste ruimtes van Delft." Hoe het is om als kunstenaar te leven in Delft? "Tja. We hebben hier een aantal mooie galerijen, maar ze hebben het de afgelopen jaren zwaar. En Delft zou best wat meer met moderne kunst kunnen doen. Het Prinsenhof bijvoorbeeld, dat is toch hét museum van Delft. Maar er is nauwelijks moderne kunst te vinden! Jammer. Neem een voorbeeld aan Dordrecht: zij timmeren daar véél meer aan de weg." Toch zullen we het niet zonder Wilma's kunst aan de Delftse muren hoeven doen. Want Delft is echt haar lievelingsstad: "Ik woon hier sinds mijn 10e en ik denk niet dat ik ooit nog weg zal gaan. Mijn familie is hier diepgeworteld en ik hou heel erg van het knusse van de stad!" Dit artikel is afkomstig van indebuurt/delft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden