Foto: Maroc Travel

Kruidig Marokko proeven in Delft

Kruidig Marokko proeven in Delft

Als Marokkanen ergens kritisch op zijn, is het wel op eten. Het is dan ook volop genieten van hun keuken. Wie daarvan in Nederland eens wil proeven, gaat bij de Marokkaanse buren langs of brengt zaterdag 12 mei een culinair bezoek aan Bij Ons Delft. Daar serveert kok Mahdi de lekkerste gerechten en drankjes uit Marokko. Reisjournalist en Marrakechspecialist Mariëtte van Beek vertelt er graag volkse anekdotes bij. Kruidenspecialist Mira Roosenburg verhaalt over haar bijzondere kruidenreis.

Bijzondere kruidentuin
De locatie voor dit eetfestijn is al uniek. Een tuinhuis-woning gelegen aan het water De Look, aan de rand van Den Hoorn, in het zuidwesten van het pittoreske stadje Delft. Hier runt kruidendeskundige in opleiding Mira Roosenburg met haar vriend Michel het workshopcafé-restaurant ‘Bij Ons Delft’. Samen verzorgen ze hier kookworkshops, themalunches en speciale diners met gebruik van bijzondere kruiden. En die kruiden komen zoveel mogelijk uit de eigen tuin. Marokkaanse kok en gastheer Mahdi vertoeft ook graag tussen de verse kruiden. Op zijn zestiende kwam hij vanuit de Marokkaanse stad Tanger naar Nederland en nam zijn passie voor de Marokkaanse keuken mee. Geduld, liefde én de juiste kruiden zijn het geheim van zijn gerechten.

Voorproefje van Marokko
Ooit geweten dat Marokkaans eten wel vier uur bereiding nodig heeft? Geef toe, nogal tjeempie. Zaterdag proeven Mahdi’s gasten gedurende 2,5 uur de heerlijke gerechten die hij zo zorgvuldig heeft gemaakt. Denk aan kip met citroen en olijven, aan gehaktballetjes met ei en tomatensaus en frisse salade met bieten. Wie dat leuk vindt, mag bij de afwerking helpen. Het toetje blijft nog even geheim. Natuurlijk komt er een grote pot muntthee ter tafel. Volgens de traditie wordt de thee van hoog en klaterend in de theeglaasjes gegoten. Onder het eten is het heerlijk verhalen luisteren. Mahdi vertelt uitgebreid over ingrediënten, van koriander tot ingemaakte citroen. Ook hoe hij van zijn moeder heeft geleerd om op gevoel te koken. Reisjournalist Mariëtte van Beek vult graag aan met grappige eetanekdotes. Want waarom eten sommige Marokkanen geen duif? Of is het ongepast een zwieper aan een tajine te geven? Wie voornemens is om naar Marokko te reizen, krijgt hier al echt een voorproefje. Een vleugje vakantiegevoel.

Kruidenreis
Kruidendeskundige Mira van Bij Ons Delft is ook een echte Marokkoliefhebster. Komende zomer trekt ze dan ook weer naar Marrakech en het Atlasgebergte voor een bijzondere kruidenreis. Marokkanen gebruiken kruiden niet alleen voor heerlijke maaltijden en verse thee. Kruiden zijn er nog steeds ook een belangrijke bron voor natuurlijke geneeswijzen. Vooral in de bergen leeft men nog heel dicht bij de natuur. Helma Matthijssen, Marokkospecialist en mede-oprichter van reisbureau Maroc Travel, weet daar alles van. In het dorp van haar Marokkaanse schoonfamilie kent iedereen wel een goede manier om met planten en kruiden kwalen en ongemakken te genezen. Het is daarom extra leuk dat zij zaterdag ook aanschuift samen met haar man Omar.

Zin om jezelf zaterdag 12 mei lekker te laten verwennen? Samen met je moeder alvast voor Moederdag? Of met je partner, vader, opa, vriendin of groepje vrienden? Kom dan naar deze gezellige avond ‘Gerechten en drankjes uit Marokko’, van 17.30 tot 20.00 u., Bij Ons Delft, Dijkhoornseweg 177, 2614 KC Delft. 27,50 euro per persoon, inclusief drankjes. Dieet wensen of allergieën graag tijdig vooraf doorgeven. Dan houden Mahdi en Mira daar rekening mee. Reserveren: via mail bijonsdelft@gmail.com of telefoon M. 06-57203159
Meer info, ook over de Marokkaanse kruidenreis, via Bij Ons Delft (www.bijonsdelft.nl) en Maroc Travel (www.maroctravel.nl).

Meer berichten