Toen het eerste van sv Wippolder in 2016 kampioen werd, kon Franz (midden) zijn geluk niet op. Natuurlijk was er voor hem ook een medaille.
Toen het eerste van sv Wippolder in 2016 kampioen werd, kon Franz (midden) zijn geluk niet op. Natuurlijk was er voor hem ook een medaille. (Foto: sv Wippolder)
Sporter van de week

Onmisbaar bij sv Wippolder

Door: Annemarie de Vries

Afgelopen week werd voor de elfde keer bij sv Wippolder het 'Franz Kraus' jeugdtoernooi gehouden. Maar waarom is Franz Kraus nou eigenlijk zo belangrijk, dat er een heel toernooi naar hem vernoemd werd? Franz: "Ze vroegen of ik het goed vond en ik zei: 'ik vind alles best, als er maar een toernooi komt'."

Delft - Dat is Franz Kraus (80) ten voeten uit, altijd recht voor zijn raap en met een enorm Wippolderhart. Al 70 jaar is hij lid van sv Wippolder en al bijna 60 jaar is hij vrijwilliger. Franz: "Ik was 22 en iemand vroeg of ik twee weken kon invallen als jeugdtrainer, nou ik heb hem nooit meer terug gezien en het werd elf jaar." Daar bleef het niet bij: "Twintig jaar heb ik lopen lijnen, maar daar hebben we nu iemand voor, naar dat kunstgras heb je ook een stuk minder omkijken natuurlijk." Dat gras is nog wel een dingetje. Dat gras is heilig, welke Wippoldernaar is nooit in duidelijke bewoordingen door Franz van het veld gestuurd als die het per ongeluk waagde dit te betreden als er rijp op lag? Jong, oud, groot, klein, directeur of stagiair, Franz maakt geen onderscheid. En iedereen maakte dat hij weg kwam. Want voor Franz heeft iedereen respect. 'De baas van Wippolder' wordt hij ook wel eens gekscherend genoemd. Ondanks dat is het geen 'meneer' voor Franz: "iedereen noemt me gewoon Franz, jong en oud, dat maakt mij allemaal niet uit, zolang ze maar geen rottigheid uithalen."

De inmiddels 80-jarige Kraus is elke dag op de club te vinden, als zijn gezondheid dat toe laat. Op dit moment verblijft hij even kort in het ziekenhuis: "maar zodra ik eruit ben, ben ik er weer hoor." In 2004 had hij op de club een hartstilstand, maar reanimatie redde zijn leven. "Nou, ik ben er dus nog steeds", zegt hij monter. Kraus doet eigenlijk van alles op de club: hij houdt de boel in de gaten, ontvangt leveranciers, maar is bovenal vraagbaak van de vele vrijwilligers, Franz weet immers alles. Hij heeft heel wat gezien binnen de club, ook veel veranderingen: soms goed en soms minder goed. Meer dan 30 jaar was er bijvoorbeeld de befaamde sv Wippolder midweek, maar dit jaar ging dat niet door vanwege te weinig animo. Franz: "Dat doet me wel een beetje pijn. Het was zo'n mooi gebeuren, al die blije kinderen hier in die tenten op het veld". Maar over de prestaties van de selectie van de senioren is hij zeer te spreken: "We hebben een prachtige ploeg, eerlijk gezegd had ik vijf jaar geleden niet gedacht dat we het nu zo goed zouden doen. Het zijn allemaal Wippolderjongens, van sommigen heb ik de vaders nog getraind." Franz blijft voorlopig nog wel bij sv Wippolder: "Ik blijf hier tot het niet meer gaat, het is mijn tweede huis. Soms vragen ze wel eens of ik niet op vakantie moet, en dan zeg ik: 'Kijk eens wat een prachtige bungalow ik hier heb'."

Meer berichten