Het Ecorunnerteam presenteerde vol trots de nieuwe Ecorunner 8 bij The Green Village.
Het Ecorunnerteam presenteerde vol trots de nieuwe Ecorunner 8 bij The Green Village. (Foto: Robbert Roos)

Superauto nog slimmer gemaakt

Door: Robbert Roos

Grenzen van efficiëntie opgezocht

Met de nieuwe Eco-Runner 8 laat het Eco-Runner wederom zien dat de grenzen van voertuigefficiëntie nog lang niet bereikt zijn. Nu al, is het team in staat een auto te bouwen die op het equivalent van een liter benzine 5000 kilometer kan rijden. Door dit te combineren met een baanbrekend en zelflerend Neuraal Netwerk kan het team de auto ook op de meest efficiënte manier gebruiken. Op 24 mei werd de Eco-Runner 8 gepresenteerd bij The Green Village in Delft.

Delft - Het duurde in totaal 9 maanden van ontwerp tot model, maar dan heb je ook wat. De Eco-Runner 8 is een superefficiënte 'smart-car' die waterstof als brandstof gebruikt. Toch ben je er met alleen de auto nog niet. Joël Croese, teammanager Eco-Runner Team 8; "In theorie kan er heel erg veel, maar de praktijk blijkt toch altijd anders." Van 5-8 juli doet het team mee met de Shell Eco-marathon in Londen. "Elk jaar komen er zo'n 200 studententeams bij elkaar om te strijden om het meest efficiënte voertuig. Met de Eco-Runner 8 willen we de titel naar Nederland halen." Bij de ontwikkeling van de Eco-Runner 8 werd de focus gelegd op het 'slim' maken van de auto. Croese: "Met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van informatica hebben we zelflerende software aan de auto toegevoegd d.m.v. een Neuraal Netwerk programma. Dit netwerk ziet de omstandigheden op de weg en kan hiertussen verbanden leggen. Aan de hand van die gegevens berekent het systeem de snelheid, stuurhoek en remkracht om in die omstandigheden zo zuinig mogelijk te kunnen rijden.

Tijdens de Shell Eco-marathon worden die gegevens verzonden naar de paddock die in verbinding staat met de bestuurder." Het team heeft hoge verwachtingen bij het nieuwe systeem. Croese: "Een getraind Neuraal Netwerk kan binnen 0,2 seconden de juiste instructies geven met 99% nauwkeurigheid. Het Netwerk kan uit zichzelf ook verbanden leren zien en toepassen in een nieuwe situatie." Komende week traint het team in Frankrijk om de laatste puntjes op de I te zetten voor de Shell Eco-marathon in Londen.

De ontwikkeling van de Eco-Runner 8 is niet mogelijk zonder de steun van o.a. TU Delft, ANWB, Hamer, Overdie RDW en vele andere sponsoren. Volg de ontwikkelingen op Instagram: www.instagram.com/ecorunnerdelft/ of kijk op de site www.ecorunner.nl

Meer berichten