Angelo van der Pas tilt met gemak zelfs een auto op.
Angelo van der Pas tilt met gemak zelfs een auto op. (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Finalist Sterkste man van Nederland

Delftenaar van de Week

Door: Indebuurt/delft

Auto optillen? Geen probleem. Stenen bal van honderd kilo op schouderhoogte neerleggen? Zo gepiept. Delftenaar Angelo van der Pas (25) staat niet voor niets over een paar weken in de finale van Sterkste man van Nederland: "Ik moet hier veel voor opgeven, maar het is wel een hele eerlijke sport."

Delft - Als achttienjarige begon Angelo 'zoals iedereen' met fitnessen in de sportschool. "Ik was toen best wel zwaar van al het stappen en eten, dus ik wilde gewoon wat fitter worden. Maar ik merkte al snel dat de zware gewichten me gemakkelijker afgingen dan de meeste mannen." Gaandeweg rolde hij in de wereld van 'sterkste mannen'. "En nu ben ik nog zwaarder dan toen ik begon met sporten", lacht hij. Dat komt natuurlijk vooral door een gigantische hoeveelheid spiermassa.

Finalist Sterkste man van Nederland word je natuurlijk zomaar. Angelo traint zo'n zes keer per week in de sportschool of in zijn eigen ruimte aan de Schieoevers. "In de sportschool hebben ze niet alle materialen die ik nodig heb om te oefenen. In mijn eigen ruimte heb ik bijvoorbeeld een 'boomstam' en andere hele zware objecten." Zo zien we grote, stenen ballen liggen en bierfusten gevuld met water of zand. Naast veel trainen, doet Angelo nog iets veelvuldig: eten. "Ik ben praktisch de hele dag aan het koken, want voor deze sport moet je echt genoeg eiwitten en wat vetten binnen krijgen. Ik kan het ook niet echt in één keer voorbereiden, want dan zou mijn koelkast helemaal uitpuilen van de bakjes, haha."

Op 30 juni staat Angelo voor de tweede keer in de finale. In 2015 deed hij al eens mee, toen werd hij twaalfde. Dit keer denkt hij niet naar huis te gaan met de grote beker: "Ik heb niet de illusie dat ik kan winnen, maar een zesde plaats lijkt me mooi." Tijdens deze wedstrijden en de voorrondes komt hij vrijwel altijd dezelfde tegenstanders tegen. "De sport is in Nederland niet zo groot. Er zijn ongeveer honderd mannen die deelnemen aan wedstrijden."

Naast het vele trainen, werkt hij fulltime bij de Delftse stichting Perspektief. Daar helpt hij voormalig verslaafden of daklozen weer op het goede pad. En hij staat op het punt om vader te worden: "Vlak voor de finale wordt de baby geboren. Dus dat maakt de wedstrijd extra pittig. Mijn vriendin is met die kleine op komst wel extra bang dat ik een blessure oploop. Maar ja: het zit nu eenmaal in de man om de sterkste te willen zijn!"

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten