Dave Vanderheijden ziet overal in de stad geschikte muren voor street art
Dave Vanderheijden ziet overal in de stad geschikte muren voor street art
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Dave Vanderheijden: Hiphop-ondernemer geeft Delft kleur

DELFT - Als hiphop-ondernemer houdt Dave Vanderheijden zich bezig met street art. Delft ligt volgens hem vol met kansen. Als je met Vanderheijden door de stad fietst, wijst hij de ene muur na de andere aan waar wat moois van gemaakt kan worden.


Dave Vanderheijden (36) verhuisde op zijn veertiende vanuit Zuid-Limburg naar Delft. Zijn ouders begonnen een cadeauwinkel op de Koornmarkt. "Op die leeftijd vond ik het natuurlijk vreselijk om te moeten verhuizen, maar nu ben ik mijn ouders wel dankbaar. In mijn ogen was Delft een grote stad én ik kwam hier in aanraking met hiphop." Vanderheijden ging naar hiphopfeestjes, maar het was altijd 'een beetje toevallig' hoe hij er van wist. "Ik besloot daarom in 1999 op mijn slaapkamer zondere enige kennis een website te beginnen met alle feestjes er op: hiphopinjesmoel.nl." De site groeide en werd professioneel. In Delft organiseerde hij in de Koornbeurs en later in de Speakers ook hiphopfeestjes. Tijdens zijn studie in Rotterdam was de Delftenaar één van de organisatoren van het Delftse evenement Skatejam, ook weer met een link naar hiphop natuurlijk.


"Toen de Prinses Irenetunnel er nog was, was het één van de tofste plekken in Nederland om legaal graffiti te zetten. Er waren elke dag wel mensen aan het oefenen. Delft was daarin toen best vooruitstrevend", vertelt de ondernemer. Toen de tunnel verdween, is er nooit een goede plek voor teruggekomen. "Bij een paar buurthuizen zijn wat borden te komen staan, maar dat zijn geen goede plekken. Niet goed bereikbaar. En street art maken op een bord, dat is gewoon niet echt leuk."
Vanderheijden zag kansen in Rotterdam en lanceerde vanuit zijn bedrijf Hiphopinjesmoel dit jaar het project 'Rewriters 010'. Met een app in de hand kun je een route van 8 kilometer door het centrum van Rotterdam lopen. "Er zijn 36 kunstwerken te zien, allemaal van Rotterdamse kunstenaars. Eén van de locaties is bij ons kantoor en ik zie elke dag mensen die de route lopen. Dat is zo gaaf."


Heeft de ondernemer een street art-route in Delft voor ogen? Niet per se. "In Delft zie ik grote kansen in de stegen. Loop eens een willekeurige steeg in. Het ziet er niet uit: vaak vind je er illegale graffiti, het is er smerig en mensen voelen zich er onveilig. Maar het zijn wel de straatjes die Delftenaren en toeristen nemen om ergens te komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Papenstraat, daar lopen enorm veel mensen maar het ziet er op dit moment gewoon niet uit. En ik denk dat de combinatie van de historische binnenstad met moderne street art in de steegjes echt een goede is." Als iemand de stegen in Delft wil aanpakken, staat Dave Vanderheijden in ieder geval vooraan.

Delft krijgt kleur


Deze weken ontstaat onder een viaduct bij de Kruithuisweg een kunstwerk. "Ik doe dit in samenwerking met Bedrijven Kring Schieoevers. Het is een gigantisch bedrijventerrein waar enorm veel boeiende en innovatieve dingen gebeuren. De bedrijven willen dat meer zichtbaar maken en ik denk dat street art daar zeker bij kan helpen." Als eerste 'test' is nu het viaduct naast het Kruithuis aan de beurt, over een paar weken moet het af zijn. Dave Vanderheijden vindt het belangrijk dat er nagedacht wordt hoe Delft aantrekkelijk kan blijven. "Wat is er nu te doen voor een jongere die een dag naar Delft komt. Niet zo veel toch? Natuurlijk zijn Delfts blauw en de Oranjes er, maar we moeten niet alleen maar blijven hangen in het verleden. Er gebeurt zo veel in Delft - en niet alleen in de binnenstad -, dat moeten we laten zien. Streetart kan echt een aantrekkingskracht hebben. Ik durf te wedden dat als we de grote gevels van de flats aan het Poptahofpark aanpaken, dat het een positief effect heeft op het gebied. Ik kom er vaak met mijn zoontje en het zou zo mooi zijn om daar ook visueel iets te doen tussen al dat grijs en grauw."

Meer berichten