Tineke Bakker - Van der Veen wil de generatie van Daan en Lilian graag enthousiasmeren voor lucht- en ruimtevaarttechniek.
Tineke Bakker - Van der Veen wil de generatie van Daan en Lilian graag enthousiasmeren voor lucht- en ruimtevaarttechniek. (Foto: Robbert Roos)

Leren hoe je zelf kunt vliegen

Door: Robbert Roos

Mobile Newton Flight Academy

Wat is er leuker dan leren hoe je een vluchtplan maakt, hoe je assisteert bij een hulpactie, of hoe je zelf een vliegtuig kunt besturen? Je leert het allemaal bij de Mobile Newton Flight Academy op de faculteit Luchtvaart- en Ruimtetechniek van TU Delft. Na een succesvolle start in Noorwegen en een uitrol van meer dan 35 Newton Rooms, is dit de eerste mobiele versie.

Delft - Aan Tineke Bakker - Van der Veen, Managing Director van Boeing Benelux & Nordics is de eer om de Mobile Newton Flight Academy officieel te openen. Bakker - Van der Veen studeerde op deze faculteit zelf af in 2005 en vertelt over het doel van de Academy. "Tijdens de workshop leren de kinderen van de basis- en middelbare school enkele basisprincipes over hoe vliegtuigen vliegen, en krijgen ze de opdracht om een plan te maken voor een gesimuleerde reddings- en observatiemissie." De kinderen die deze dag de workshop mogen volgen zijn afkomstig van de Anne Frank School in Leiden in het kader van het Nova-project voor hoogbegaafde kinderen. Aan het einde van de dag mogen de kinderen hun vlucht uitvoeren in een heuse Boeing-vluchtsimulator die ook gebruikt wordt voor de training van echte piloten. Bakker - Van der Veen: "Boeing wil niet alleen focussen op coderen, maar juist scholieren kennis laten maken met de brede inzet van STEM-vaardigheden in het dagelijks werk. STEM staat voor Sciënce, Technology, Engineering en Mathematics, begrippen die niet alleen kennis vereisen, maar ook creativiteit, vaardigheid en samenwerking. Lilian (11) en Daan (8) mogen plaatsnemen achter de stuurknuppel van een Cessna-simulator. Ze genieten enorm van de ervaring en volgen geconcentreerd de aanwijzingen op van Tineke. Even verderop zijn Ties (11) en Guus (12) bezig met het berekenen van een vlucht. Ties: "Ik doe op mijn computer al veel vliegsimulaties als game." Het liefste wordt hij dan ook piloot, of arts, daar is hij nog niet helemaal uit. Guus vindt vooral het rekenen leuk. "Nu merk je hoe handig wiskunde is." Kijk ook op: www.tudelft.nl

De Mobile Newton Flight Academy heeft nog een doel; de jeugd enthousiast maken voor de luchtvaart- en ruimtetechniek. Bakker - Van der Veen: "In 2025 is het tekort aan goed personeel in de luchtvaart waarschijnlijk zo groot dat we nu al moeten beginnen met enthousiasmeren van de aankomende generatie voor lucht- en ruimtevaarttechniek."

Meer berichten