Conservator David de Haan is erg blij dat hij met zulke mooie collectiestukken mag werken.
Conservator David de Haan is erg blij dat hij met zulke mooie collectiestukken mag werken. (Foto: Robbert Roos)

'De Wereld van Art Nouveau' in Delft

Door: Robbert Roos

Brede kijk op kunststroming

Op zondag 10 juni wordt wereldwijd 'World Art Nouveauday' gevierd. Ook Nederland doet dit jaar mee met onder andere het Haags Gemeente Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam. Museum Prinsenhof Delft viert deze dag met het symposium 'De wereld van Art Nouveau' waarop 8 verschillende sprekers vertellen over onderwerpen zoals verzamelen, interieur, archeologie en architectuur. Dagvoorzitter is kunsthistoricus Suzanne Klüver, conservator van Museum Prinsenhof Delft.

Delft - David de Haan (35) is sinds 5 jaar als conservator verbonden aan Museum Prinsenhof Delft. Een uitdagende baan waarin hij niet alleen werkt met objecten en de collectie, maar waarin hij ook regelmatig voorlichting geeft. "Eigenlijk vertaal je op dat moment het verhaal van de collectie naar de bezoekers." De tentoonstelling 'Art Nouveau - Nieuwe Zakelijkheid, Delft' laat aan de hand van affiches, schetsen, kunst en schilderijen zien hoe Delft een belangrijke plaats innam als een van de belangrijkste art nouveau steden van ons land. De groei rond 1900 dankt Delft vooral aan de bijzondere wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie. De nieuwe generatie zorgt voor moderne fabrieken die op hun beurt weer ruimte scheppen voor grotere welvaart. Fabrieken, zoals DSM en Calvé die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. De Haan: "Ook kunstenaars profiteren van deze ontwikkelingen. Echte reclamebedrijven bestonden nog niet. De industrie plaatste hun opdrachten voor affiches of reclameposters rechtstreeks bij de Delftse kunstateliers. De posters van toen zijn nu gewilde verzamelobjecten geworden. Daarvan zijn er gelukkig nog enkele bijzondere exemplaren overgebleven. Ondanks de kwetsbaarheid van de items zien veel exemplaren van de tentoonstelling er puntgaaf uit. Verschillende objecten komen uit collecties van het Delftse bedrijfsleven. De Haan: "De TU, het Gereedschapsmuseum, het Stadsarchief en DSM; allemaal stelden ze items beschikbaar. De tentoonstelling is te zien tot en met 26 augustus.

Het symposium vindt plaats op zondag 10 juni van 13.00 tot 18.00 uur.
Aanmelden via aanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. Symposium 10 juni. Kaarten á € 15,- zijn verkrijgbaar bij de balie van het museum. Meer informatie op http://prinsenhof-delft.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten