Justen Blok had op driejarige leeftijd al een stick in zijn handen. Dat betaalt zich uit. Hij speelt in Oranje onder 18. Foto: Paul Schouten
Justen Blok had op driejarige leeftijd al een stick in zijn handen. Dat betaalt zich uit. Hij speelt in Oranje onder 18. Foto: Paul Schouten
Sporter van de week

Sporter van de week: Justen Blok al drie jaar bij Oranje

DELFT - Justen Blok (16) speelt in het Nederlands Hockeyteam onder 18. Als jongste in een echte hockeyfamilie kon de Delftenaar uitgroeien tot een veelbelovend talent.

Justen en zijn twee oudere broers zijn alle drie fanatieke hockeyers. Justen: "Mijn oudere broers speelden bij RingPass Delft. Ik ging mee naar de wedstrijden en liep als driejarige al rond met mijn eigen stick." Maar hij vermaakte zich het liefst met zoeken naar ballen die in of bij de sloot terecht waren gekomen. Toen hij zelf op hockey mocht was hij nog maar vijf. Na enkele jaren vertrok de oudste broer naar Hockeyclub Rotterdam, omdat deze club op een hoger niveau hockeyt. Een jaar later volgden de middelste broer en Justen zelf. Justen was toen tien jaar oud. Hij werd gevraagd voor de districtselectie en stroomde al op zijn dertiende door naar Oranje onder 16, en vanaf deze zomer Oranje onder 18. Bijna elke dag is Justen bezig met sporten, behalve op zondag. Die is gereserveerd voor schoolwerk.

'Als het op school goed gaat, hockey ik beter'

"Maar ik doe ook leuke dingen hoor op zondag", zegt Justen. "Ik kijk altijd wedstrijden van Feyenoord en ik ga vaak mee naar een wedstrijd van Heren 1 van Hockeyclub Rotterdam." De hockeyer zit in 5 vwo van het Stanislascollege Westplantsoen. Van school mag hij op maandag om twaalf uur weg, want dat moet hij naar Utrecht voor een dubbeltraining bij Oranje. De overige dagen traint hij met zijn team en bij Heren 1 van Hockeyclub Rotterdam of hij doet aan conditietraining en krachttraining. Op zaterdag zijn de wedstrijden met zijn team uit Rotterdam, soms ver weg in het land. Een druk gevulde week dus, maar zijn cijfers lijden er niet onder. Justen: "Ik moet natuurlijk goed plannen, maar ik woon op anderhalve minuut fietsen van school, daar bespaar ik veel tijd mee. Als het op school goed gaat, presteer ik op de hockey ook beter, omdat mijn hoofd dan leeg is." 
Naast de training op maandag heeft Justen met Pasen en Pinksteren en in de zomervakantie stages en internationale toernooien. In 2018 is er een EK voor junioren A, maar dat is nog ver weg, eerst het zeslanden toernooi zomer 2017. Bij de hockeyselectie wordt het hele jaar door geselecteerd, je kunt dus elk moment te horen krijgen dat je niet meer kunt blijven. Aan het begin van het seizoen beginnen ze met 30/40 man en aan het eind blijven er 16 spelers en 2 keepers over. Knappe prestatie dus van Justen dat hij nu al meer dan drie jaar bij Oranje mag blijven.

Oproep

Kent of bent u een sporter die het verdient om in de schijnwerpers te worden gezet? Iemand met een bijzonder verhaal of een topprestatie? Stuur een email naar redactie.dp@persgroep.nl ovv. Sporter van de week.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden