Hardloopmaatjes wandelen op dinsdag met ouderen van de Vermeertoren. Foto: Annemarie de Vries
Hardloopmaatjes wandelen op dinsdag met ouderen van de Vermeertoren. Foto: Annemarie de Vries
Sporter van de week

Sporter van de Week: RingPassRunners wandelen met ouderen

Hardloopmaatjes wandelen op dinsdag met vergeetachtige ouderen. 

Vanavond (woensdag) vindt de kick-off plaats van de Kerngroep Delft Dementievriendelijk. Dit is een Samenwerkingsverband tussen Pieter van Foreest, Delft voor Elkaar,  de Alzheimer Stichting en de Gemeente Delft.  De kerngroep stelt zich tot doel dat mensen met dementie  een volwaardig lid van de samenleving kunnen zijn, zonder taboe, schaamte of stigmatisering. 

'We zijn enorm blij met Ring Pass'

De sporter van deze week is niet één persoon, maar een hele groep. Vrijwilligers van hockeyclub Ring Pass wandelen elke eerste dinsdag van de maand met senioren van het ontmoetingscentrum de Vermeertoren. Op 1 november combineerden ze dat met de wedstrijd van Dames Dinsdag Veteranen.
Door Annemarie De Vries
DELFT - Het begon allemaal enkele jaren geleden toen Caroline van Driel wilde leren hardlopen en een looptrainer en hardloopmaatjes zocht. Als hockeymoeder ging ze eens rondvragen bij Ring Pass. Zo ontstonden de RingPassRunners. Toen het clubje eens wilde doen voor het goede doel, kwam Van Driel bij Alzheimer Nederland terecht. Inmiddels dragen de dames veteranen een shirt met daarop het logo van Alzheimer Nederland, om zo aandacht te vragen voor deze aandoening. Maar Van Driel wilde méér. "Ik wilde iets kleins doen, gewoon in de buurt van Ring Pass zelf, iets dat iedereen zou kunnen doen, maar waarmee je veel kunt betekenen." Caroline legde samen met Lilian Maas Arts contact met de Vermeertoren en zo ontstond de wandelclub. "Via een oproep op de website reageerden destijds diverse leden en ook (groot)ouders van onze leden", vertelt Caroline van Driel. De groep vertrekt altijd rond half elf vanaf de Vermeertoren en wandelt dan richting RingPass, waar ze een kopje koffie drinken, en weer terug. Omdat de vrijwilligers de buurt bij het initiatief willen betrekken, ging de wandeling de vorige keer naar Het Buurtkippenhok.

'Geweldig hoeveel je met weinig moeite voor mensen iets kunt betekenen'

Ook Riet Geerlings van de lokale afdeling van Alzheimer Nederland wandelde mee. "Ik vind dit prachtig, zie hoe die mensen genieten, ik raak er gewoon ontroerd van", laat ze weten. "Geweldig dat deze mensen dit doen en om te zien hoeveel je met relatief weinig moeite voor mensen iets kunt betekenen. Ik hoop dat dit anderen inspireert om ook zoiets te doen." Het ontmoetingscentrum Vermeertoren is een vestiging van Pieter van Foreest. Het centrum is gericht op mensen die vergeetachtig zijn, moeite hebben met de dingen van alledag of het begrijpen van anderen. Maar ook mensen met een lichamelijke beperking of voor wie het gemis aan contacten een probleem is kunnen hier terecht. Programmacoördinator Joke Wubben: "We hebben elke dinsdag een wandelgroep, maar we willen ook proberen te gaan zwemmen met mensen. Er is zelfs een kookclub. We zijn dus enorm blij met Ring Pass."

Meer berichten