Martin neemt nog even de tactiek door met de G1 (Foto: DVV Delft).
Martin neemt nog even de tactiek door met de G1 (Foto: DVV Delft). (Foto: DVV Delft)
Sporter van de week

Martin traint de G's van DVV Delft

Sporter van de Week

Door: Annemarie de Vries

Maar liefst drie G-teams heeft DVV Delft in haar gelederen en dat al 10 jaar lang. Martin Born stond samen met zijn ouders aan de wieg van dit succes. Martin: "mijn moeder is coördinator en mijn vader zorgt voor de materialen."

Delft - Bijna de hele week is Martin met voetbal bezig. Op maandag en woensdag traint hij de G's (gehandicaptenvoetbalteams) die op zaterdag hun wedstrijd hebben. Op vrijdag en zondag geeft hij techniektraining bij Pinas Sports Academy en het afgelopen jaar was hij ook nog trainer bij het G-team van ADO Den Haag. De liefde van Born voor het G-voetbal begon een jaar of 11 geleden: "Mijn neefje en nichtje voetbalden in een G-team en die vroegen steeds maar of ik eens kwam kijken. Het duurde even maar toen ik eindelijk langs kwam, was ik gelijk verkocht, ik vond het geweldig. Ik was al snel bij hun aan het helpen en anderhalf jaar later kreeg ik de kans dit bij DVV Delft op te zetten. Mijn neefje en nichtje voetballen inmiddels niet meer, maar ik ben blijven hangen."

Doordat DVV Delft drie G-teams heeft is het mogelijk om op niveau in te delen, zo komt het dat de G1 tegenwoordig eerste klasse speelt. Born: "Wij zijn één van de weinige clubs die twee keer per week trainen en dat verschil merk je." Komend seizoen komt er bij DVV Delft nog een G-jeugdteam bij, maar daarna zitten ze helaas echt vol. DVV Delft is overigens opvallend genoeg de enige voetbalvereniging in Delft die geen kunstgrasveld heeft. Born: "Dat is een nadeel, want we hebben regelmatig te maken met afkeuring van de velden als het teveel geregend heeft.

Natuurlijk zijn er in Nederland een stuk minder G-teams dan reguliere teams, gevolg is dat ze vaak ver moeten reizen. Born: "Veel jongens wonen begeleid, dus ze worden wel met een busje naar de club gebracht, maar als we uit spelen moeten we ook nog bij de wedstrijd komen. Dus als er nog een bedrijf is dat een busje beschikbaar heeft, dan houden we ons zeker aanbevolen." Naast het voetbal organiseert DVV Delft nog veel andere leuke dingen voor de G-spelers, zoals bingo, bowlen en een feestavond. "En vorige week hadden ze hun traditionele wedstrijd tegen de selectie", vertelt Born: "daar kijken ze het hele jaar naar uit. Daaraan zie je wel dat het G-voetbal echt haar plek heeft bij DVV Delft. Op 25 augustus is er een gezellig toernooi, geweldig is dat, één groot feest."

Bij het ADO G-team werkt het wat anders. Het team bestaat uit 20 spelers en die wisselen elk jaar zodat zoveel mogelijk spelers de kans krijgen om eens bij ADO te spelen. Ze spelen dan een voorwedstrijd voor de selectie en kijken natuurlijk daarna naar de wedstrijd, zo maken ze er echt een leuke dag van. Born: "Dan moet de tegenstander wel ook een G-team hebben dus, gelukkig worden dat er steeds meer."

Meer berichten