Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter'
Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft, bekend als ‘De burgemeester van Delft en zijn dochter' (Foto: Rijksmuseum)

De burgemeester die geen burgemeester was

De beroemde Leidse kunstschilder Jan Steen, bekend om zijn uitbundige taferelen vol humor en met de gewone man als middelpunt, woonde en werkte van 1654 tot 1656 in Delft gewoond. Een slechter moment om in de prinsenstad te komen wonen had hij niet kunnen kiezen.

Delft - Het jaar waarin hij in Delft arriveerde, 1654, was het jaar van de Delftse Donderslag, de ontploffing van het kruitmagazijn. Na deze ramp, die een groot deel van de stad verwoestte, trokken veel kunstschilders weg uit Delft. Schilders moeten het hebben van een hoogconjunctuur, maar nu was er bijna geen geld meer om schilders aan het werk te houden, alles ging naar de wederopbouw. Jan Havickszn. Steen liet zich niet uit het veld slaan, de brouwers- en koopmanszoon verwierf een pand aan de Oude Delft. Dit pand was gesitueerd alwaar zich heden huisnummer 74 bevindt. Steen was er de uitbater van een herberg annex bierbrouwerij maar zou zelf zijn grootste klant geweest zijn. De zaken gingen slecht voor de olijke kunstschilder. Er is niet met zekerheid vast te stellen welk van zijn doeken hij tijdens zijn Delftse periode schilderde, maar daarop is één uitzondering: "De burgemeester van Delft". Niet ver van zijn Delftse woning, aan de overzijde van de gracht, vereeuwigde Steen een Delftse patriciër met olieverf op het canvas. Een deftig geklede heer, zittend voor zijn huis, met op de achtergrond de Oude Kerk en een brug die gesierd is met het stadswapen van Delft. De rijkdom van de man op het schilderij wordt benadrukt doordat een bedelende vrouw met haar kind naast hem zijn afgebeeld. De vermoedelijke dochter van de man verlaat de woning zonder de bedelaars ook maar één blik waardig te keuren. Na vele omzwervingen kwam het doek in Parijs terecht, waar het in 1761 op een veiling werd verkocht. Het schilderij had voor zover bekend geen naam en men wist niet wie de man was die op het doek stond afgebeeld. Te oordelen naar zijn statige voorkomen en chique kledij moest het wel een burgemeester zijn, zo redeneerde men. Zodoende werd het doek "De burgemeester van Delft" gedoopt. Het bleef echter knagen of men met deze aanname wel juist zat. Derhalve besloot men in later jaren onderzoek te verrichten naar de man op het doek. Dit onderzoek bleef niet zonder resultaat. Al snel bleek dat de afgebeelde man in werkelijkheid geen burgemeester van Delft was maar een rijke graanhandelaar, genaamd Adolf Croeser. Bron: 'Delft anders bekeken' deel 1

Meer berichten