Juf Lucie nam na 39 jaar afscheid van het Herman Broeren college.
Juf Lucie nam na 39 jaar afscheid van het Herman Broeren college. (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Juf Lucie gaat na 39 jaar met pensioen

Delftenaar van de Week

Door: Indebuurt/delft

Delftenaar Lucie van Gansewinkel (66) werkte bijna 39 jaar op het Herman Broerencollege, een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. Op één juni ging ze met pensioen: "Het leukste aan deze leerlingen vind ik hun spontaniteit."

Delft - "Waarom ik dit werk zolang heb volgehouden? Omdat er door de jaren heen zoveel veranderde. In de jaren zeventig werden onze leerlingen een beetje beziggehouden. Nu werken we vanuit het idee: deze mensen kunnen zich ook ontwikkelen. We hebben gespecialiseerde vaklokalen. Ik richt de lessen zoveel mogelijk in op de praktijk, zodat de leerlingen goed voorbereid de maatschappij in kunnen." Het Herman Broerencollege is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO). Leerlingen tussen de 12 en 20 jaar met een verstandelijke beperking worden er binnen hun mogelijkheden voorbereid op de arbeidsmarkt. "Dat doen we bijvoorbeeld door stages," vertelt Lucie. "Zo vult een groepje leerlingen elke donderdag vakken bij de Jumbo."

Zoals de meeste leraren in het VSO deed Lucie de Pabo. Daarna volgde ze twee jaar avondstudie aan het seminarium voor orthopedagogiek, om in het speciaal onderwijs te kunnen werken. Via tussenstops in IJsselstein en Utrecht kwam ze in Delft terecht. In al die jaren dat Lucie op het Herman Broerencollege werkte, had ze veel verschillende functies. "Ik begon als leerkracht voor de klas, maar ik was ook vakleerkracht koken en muziek, adjunct-directeur en coördinator van een afdeling. In de laatste jaren deed ik weer wat stapjes terug. Als coördinator zat ik vaak achter mijn pc, ik miste de band met de leerlingen. Zij maken het werk zo verschrikkelijk leuk." Lucie heeft door de jaren heen veel georganiseerd. "Zo'n 25 jaar geleden begon ik met een disco-avond. Eerst alleen voor de eindgroepen en later ook voor leerlingen die van school waren. De zaal werd steeds voller naarmate ik ouder werd. De oudsten die er komen zijn nu in de veertig. De disco-avond blijf ik bezoeken, dan zie ik de leerlingen tenminste nog eens."

Een ander hoogtepunt vindt Lucie de schoolkampen. "Vroeger waren die een hele week. De leerlingen sliepen in slaapzalen, we kookten zelf en we hadden een programma met boswandelingen, speurtochten en bonte avond. Dat was fantastisch. Als ik nu op een discoavond zo'n jongen van in de veertig spreek, dan kan die nog steeds het kamplied zingen." De laatste jaren gaf Lucie kookles aan leerlingen van 17 tot 20 jaar. "Eens per maand maakte ik met de leerlingen een driegangenlunch voor ouderen uit de buurt. Dat was voor de leerlingen een mooie ervaring. Er werd echt iets van ze verwacht. Alles moest op tijd af zijn en ze moesten de gasten bedienen."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Meer berichten