Nina en Jan met hun welverdiende awards (foto: Annemarie de Vries).
Nina en Jan met hun welverdiende awards (foto: Annemarie de Vries). (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Spelers van het jaar bij Fortuna

Door: Annemarie de Vries

Sporters van de Week

Vaak gaat bij een sportvereniging de meeste aandacht uit naar de spelers van het eerste team. Zo niet bij korfbalvereniging Fortuna/Delta logistiek, waar twee weken geleden Nina Makaske (21) uit het tweede team en Jan van de Akker (17) uit de A2 gekozen werden tot speelster en speler van het jaar van de vereniging.

Delft - Het afgelopen seizoen boekten bijna alle eerste teams in verschillende leeftijdscategorieën bij de korfbalvereniging Fortuna geweldige successen. Toch werden juist Nina en Jan unaniem door de overige leden gekozen tot speler van het jaar. Nina vat het kort maar krachtig samen: "Ik ben misschien niet de beste speler, maar ik ben er wel altijd." En zo is het maar net, voor een vereniging zijn juist ook de spelers uit de lagere teams van belang. Die spelers op wie je altijd een beroep kunt doen, die anderen aanmoedigen, een handje uitsteken als er wat moet gebeuren.

Jan

Zoals de zeventienjarig Jan van de Akker: "Ik speel eigenlijk elke weekend drie wedstrijden, een keer met mijn eigen team en dan val ik nog hier en daar in. Vorig weekend waren het er zelfs vijf, dat was een nieuw record." Daarnaast is hij nog trainer van de jeugd. Jan zit al vanaf zijn vierde jaar bij Fortuna, waar hij begon bij de Welpen. Dat kwam niet zoals je vaak hoort, doordat zijn ouders er al speelden: "ik woonde echt in een Fortuna-buurt, heel veel kinderen uit mijn klas en uit de buurt korfbalden er, toen ben ik het ook maar gaan doen." En hij is sindsdien nooit meer weg gegaan. Jan is net geslaagd voor zijn eindexamen mavo en begint na de zomer aan de opleiding Sport en Bewegen bij het Mondriaan, dan heeft hij in ieder geval alvast een stage-plek.

Nina

Nina Makaske is echt een 'kind van Fortuna': "ik speel hier vanaf mijn vierde jaar, dat komt doordat mijn ouders hier al actief waren, mijn vader doet echt superveel hier. Ik ben dus eigenlijk altijd wel hier te vinden, iedereen kent mij en ik ken iedereen. Af en toen hoorde ik al 'ik heb op jou gestemd hoor', maar daar moest ik eigenijk een beetje om lachen." De tweedejaars psychologie-studente heeft vorig jaar ook een E-team getraind en daarnaast steekt ze altijd wel ergens een handje uit als dat nodig is. Nina: "Volgende week ga ik nog mee op kamp en dan is het voorlopig echt even rust op korfbalgebied. Maar vakantie is ook lekker natuurlijk."

Primeur

Tijdens de barbecue na afloop van de drukbezochte seizoensafsluiting, werden dit jaar voor het eerst deze Fortuna-awards uitgereikt. Jan en Nina hadden dus echt de primeur en zijn daar stiekem best wel een beetje trots op. Net als dat ze trots zijn op hun vereniging waar echt iedereen wordt gewaardeerd. "Die award gaat op mijn nachtkastje," lacht Nina.

Meer berichten