Annemarie schreef drie boeken met haakpatronen. (foto: indebuurt/delft)
Annemarie schreef drie boeken met haakpatronen. (foto: indebuurt/delft) (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Annemarie is een haakcelebrity

Door: Indebuurt/delft

Delftenaar van de week

Kussenhoezen, een poef, een schattige pinguïnknuffel: voor Annemarie Benthem (42) uit Delft is het allemaal een eitje om in elkaar te haken. En dat blijft niet bij zomaar wat tijdverdrijf. Deze haakkoningin heeft drie boeken en talloze tijdschriftpublicaties in het buitenland op haar naam staan: "Haken is hip, zelfs mannen doen het! Het is eindelijk van dat Duitse tafelkleedjes-imago af."

Delft - Eigenlijk was Annemarie helemaal niet zo'n creabea, totdat ze in 2010 het haken ontdekte: "Ik deed wel eens een creatieve workshop met mijn zus, maar dat mislukte altijd. Dan kwam zij thuis met een hele mooie vaas ofzo. En ik niet, haha." Maar tijdens een workshop haken leek het kwartje wel te vallen. Annemarie was binnen no-time verknocht aan het handwerken: "Ik begon met bloggen over haken en patronen. Dat was toen nog een hele kleine wereld, dus op dat moment kreeg ik al veel volgers."

Eén van die volgers was eigenaar Francis van de Delftse wolwinkel Knotten. "Francis weet natuurlijk ook heel veel van haken. We mailden destijds al een tijdje met elkaar, toen we erachter kwamen dat we drie huizen van elkaar vandaan wonen!"

Inmiddels ligt Annemaries derde boek met haakpatronen in de winkel en worden haar patronen overal ter wereld gemaakt. Het schrijven van zo'n boek is heus niet makkelijk. Annemarie doet het allemaal in haar vrije tijd, want ze werkt fulltime bij de overheid: "Je moet het niet voor het geld doen, zo'n boek. Je bent er veel tijd aan kwijt en het is echt een soort van bevalling, hoor!" Ze weet ook niet of ze ooit nog voor een vierde gaat: "Na elk boek denk ik 'dit doe ik nooit meer'. Maar een week later zit ik toch weer vol met ideeën…"

Hoewel Annemarie álle haakpatronen eerst uitvoerig test, vind je in haar huis geen spoor van haar haak-carrière. "Als ik bezoek krijg dat ik nog niet zo goed ken, vragen ze zich altijd af waar al mijn haakwerk is, haha. Ze gaan ervanuit dat heel mijn huis vol staat." Maar niets is minder waar, want bijna al het haakwerk van Annemarie gaat de deur uit: "Ik bewaar eigenlijk alleen spullen die ik nog nodig heb voor mijn boek. De rest gaat allemaal naar Roemenië, naar het goede doel."

Haken wordt wereldwijd steeds populairder en Annemarie snapt wel waarom: "Je kunt echt álles haken, van woonaccessoires tot bikini. Het is een hele toegankelijke hobby. En je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: je kunt goedkope wol aanschaffen, maar ook voor een speciaal bolletje gaan." En anders dan de meeste mensen denken, is haken géén hobby die je alleen maar op je eigen bank uitvoert: "Rondom haken zijn veel evenementen. Beurzen, brei- en haakpicknics, festivals. Je kunt het zo gek niet bedenken! Ik sta er zelf ook wel eens. Wist je dat er zelfs haakcruises worden georganiseerd? Met een bootje over de grachtjes, terwijl je een workshop krijgt. Leuk toch!" Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten