Frank Olsthoorn (l.) en Gerry Holleman van Wijzelf Delft
Frank Olsthoorn (l.) en Gerry Holleman van Wijzelf Delft (Foto: )

Houd de regie in eigen handen

Door Marie-Jet Eckebus

Vrager en aanbieder vinden elkaar

Stel: u kunt wel wat hulp gebruiken bij huishoudelijke taken, bij uw administratie of om de tuin op orde te houden. Waar kunt u dan terecht? Mensen die geen beroep kunnen doen op de WMO, moeten zelf op zoek. Wijzelf Delft biedt een online platform waar hulpaanbieders en hulpvragers elkaar kunnen vinden. Daarbij houdt de vrager de regie in eigen handen.

Delft - "We hebben voor een online platform gekozen, omdat dat toch de weg van de toekomst is," zegt Gerry Holleman (57), sinds 2015 voorzitter van Wijzelf Delft. "Onze site is laagdrempelig. Mensen die minder vaardig zijn met de computer, mogen zich uiteraard laten vertegenwoordigen door een familielid of vriend. En wij zijn ook telefonisch en per mail bereikbaar." Bij Holleman thuis, "wij zijn een kantoorloze coöperatie", schuift ook nieuw bestuurslid Frank Olsthoorn aan tafel. Zo wordt hij meteen bijgepraat. "Het online platform van Wijzelf Delft is zeven jaar geleden begonnen," vertelt Holleman, die haar voorzitterschap als vrijwilliger bekleedt. "Alle hulpaanbieders staan met een persoonlijk verhaal en een foto van zichzelf op de site. Ze wonen in Delft of directe omgeving. De werkzaamheden worden 'wit' uitgevoerd. De betalingen lopen via een derdengelden rekening, zo hoeven de hulpvragers geen contant geld in huis te hebben. Bovendien zijn zowel de aanbieder als de vrager verzekerd tijdens de dienstverlening. Het bestuur van de coöperatie bemiddelt, mochten er problemen zijn." Zo is alles goed en veilig geregeld. Het enige wat hulpvragers hoeven te doen is de juiste persoon voor hun 'klus' te vinden. De werkzaamheden kunnen heel divers zijn. "Veel mensen zijn op zoek naar huishoudelijke hulp," zegt Holleman. "Dat zijn lang niet alleen ouderen, maar ook gezinnen waarvan beide ouders werken. Het kan ook gaan om het uitlaten van de hond, het gezelschap houden van een licht dementerende of hulp bij het invullen van belastingpapieren. Als een hulpvrager geen match kan vinden, proberen wij iemand te werven."

Nieuwsgierig naar het aanbod van Wijzelf Delft? Neem eens een kijkje op: delft.wijzelf.nl. Wijzelf Delft is nog op zoek naar hulpaanbieders. Vindt u het leuk om met mensen om te gaan en hen hulp te bieden bij de huishouding, bij administratie, in de tuin of bij persoonlijke verzorging? Neemt u dan contact op via delft@wijzelf.nl

Meer berichten