Hellen Dekker is bijna dagelijks met inline skaten bezig. (Foto: Gé Wijnands)
Hellen Dekker is bijna dagelijks met inline skaten bezig. (Foto: Gé Wijnands) (Foto: Gé Wijnands)
Sporter van de week

Kampioen inline skate marathon Masters

Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Vorige maand op tweede pinksterdag werd Hellen Dekker (39) Nederlands kampioen inline skaten op de marathon voor de Masters. Bij de Masters mag je mee doen vanaf het jaar dat je 40 wordt.

Delft - Maar liefst vier keer per week traint Dekker voor haar favoriete sport: "Ik vind het fijn om lekker buiten te zijn" legt ze uit: "Ik kijk ook altijd om me heen tijdens een wedstrijd, vind het leuk om wat van de omgeving te zien. Zo zie je nog eens wat." Zeker in de zomermaanden heeft Hellen regelmatig een wedstrijd of een spontaan trainingsrondje van 42 kilometer, zo reed ze in de week voor het interview maar liefst drie marathons in één week.

Op wedstrijden en tijdens trainingen is Dekker helaas altijd één van de weinige dames van haar leeftijd: "Ik weet niet waarom dat is, veel dames stoppen er rond de 25 mee. De mannen gaan wel door. Ik vind dat jammer, het is echt een sport die je tot hoge leeftijd kunt doen. Je kunt er anders ook gewoon op later leeftijd mee beginnen. Ik zou dames van mijn leeftijd echt aanraden om het eens te proberen." Zelf begon Dekker juist pas rond de leeftijd dat een jaar of 23 met fanatiek inline skaten. Dekker: "Ik kocht mijn eerste paar inline skates op mijn twaalfde, maar toen waren ze nog niet zo geavanceerd als nu. Het moment dat ik er serieus mee aan de slag ging was ook het moment dat het materiaal serieuzer van aard werd".

Dekker traint door de week verdeeld op verschillende plaatsen, zo traint ze op maandag in Nootdorp met DIJC, dinsdag en donderdag in Maassluis en vrijdag in Rijswijk. De wedstrijden komen daar nog bij. In het seizoen is dat vaak wekelijks wel. Buiten het seizoen fietst Dekker ook veel om in conditie te blijven, soms ook met haar dochter van tweeënhalf in een karretje erachter. Voor veel beginnende inline skaters is het remmen een heikel punt. Voor hen is het misschien geruststellende om te weten dat het niet aan hen ligt. Hellen: "Ik kan gelukkig heel goed het gras inrijden, dat is best handig, want dat is nog een kunst op zich."

Skeeleren of inline skaten?

Beide benamingen mogen. Skeeleren is van oudsher de Nederlandse benaming en inline skaten de internationale. De laatste jaren wordt ook in Nederland steeds vaker 'inline skaten' gezegd. Er zijn verschillende soorten inline skaters verkrijgbaar. Hellen heeft 4 wielen van 110 millimeter, de grootsten zijn 125, dan moet je het met 3 wielen doen, anders past het uiteraard niet. Met grote wielen ben je sneller, met kleine heb je een betere balans, omdat je dichterbij de grond bent. Als beginner kies je dus kleinere wielen.

Meer berichten