Het jongste lid en de wethouder Karin Schrederhof knippen het lint door (foto: Karan Jankipersad).
Het jongste lid en de wethouder Karin Schrederhof knippen het lint door (foto: Karan Jankipersad). (Foto: Karan Jankipersad)

'Het lijkt alsof je beter kan tennissen'

Door: Lisa Vos

Nieuwe binnenbanen Delftse Hout

Delft - Ook al is het hoogzomer, iedereen staat te trappelen om in de binnenhal van tennispark De Delftse Hout te tennissen. Afgelopen 30 juni zijn daar acht banen met de 'de meest comfortabele tennisvloer ter wereld' geopend.

,,Als je hierop speelt, lijkt het wel alsof je beter kan tennissen", zegt parkmanager Onno Posthumus. ,,Dat klinkt misschien een beetje raar", vervolgt hij, ,,maar het is écht zo. Al het effect dat je in een bal stopt, krijg je terug van deze baan. Hier wordt niet prima, maar fantastisch gespeeld." De bovenlaag - genaamd Greenset - is ontwikkeld door Javier Sánchez Vicario, ooit nummer 23 van de wereld en de broer van Javier Sánchez Vicario, drievoudig winnares op Roland Garros. ,,Omdat wij de eerste in Nederland zijn, heeft hij speciaal twee Spanjaarden laten overkomen. Zij hebben een Nederlands bedrijf laten zien hoe de lagen Greenset moeten worden aangebracht. Het plan om in de lage landen meer van dit soort banen uit te rollen, is er dan ook zeker." Posthumus, zelf een fervent tennisser, snapt wel waarom. Onder de lagen Greenset ligt een rubberen mat van vier millimeter, vertelt hij. ,,Omdat deze als het ware een beetje meeveert, komt dit lijf en leden ten goede. De kans op blessures is kleiner."

,,Dit is niet zomaar een ondergrond, dit is momenteel dé ondergrond", vervolgt Posthumus. ,,Het is niet voor niets dat deze wordt neergelegd op de grootste toernooien. Rafael Nadal, Novak Drokovic en David Ferrer, alias de top van de wereld, spelen hierop." Onno Posthumus werd in januari 2016 als fulltime parkmanager aangesteld. ,,De club moest weer gaan bruisen. Iets waar het park in het verleden om bekend stond, maar wat zich steeds meer liet afweten." Met alleen slingertjes en ballontjes redt je het niet, vervolgt de van oorsprong Brabander. Alvorens de banen werden aangepakt, werden eerst de bar, keuken en kantine verbouwd - door Posthumus benoemd tot 'de basis'. ,,Tegenwoordig gaat men 'een avondje tennissen', niet zoals vroeger 'tennissen en naar huis'. Al blijft tennissen natuurlijk de hoofdmoot."

Tennis een dalende sport?

,,Hoe je het wendt of keert, tennis is een dalende sport", zegt Onno Posthumus. ,,Bij clubs - behalve de onze - lopen de ledenaantallen al jaren terug. Jeugd binden blijkt lastig. Iedereen gaat tegenwoordig op hockey." Eigenlijk zou de hele breedte van tennissen moeten groeien, aldus Posthumus. ,,Daarvoor hebben we weer een echte topper nodig - iemand die de top 10 ingaat. Zo iemand geldt als bron van inspiratie, waardoor anderen ook weer op de sport willen."

Meer berichten