Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Ondergang Agathaplein

Column door Marcel de Jong

Hebt u wel eens gewandeld over het Agathaplein? De serene rust is heerlijk. Overal om je heen kijkt de geschiedenis van ons verleden over onze schouders mee. Je voelt de historie leven: de prachtige toekomstpoort, de fraaie gevels, het parkje, de contouren van de Waalse kerk en museum Het Prinsenhof. Een oase.

Helaas gaat het Agathaplein op de schop. Het moet mee met de portemonnee der ondernemers en de grootheidswaanzin van de Mitterrands in de Delftse politiek, u weet wel, die Franse president die zich ver boven het gewone volk verheven voelde en met krankzinnige bouwprojecten zijn eigen heiligdom wilde vieren.

Allereerst willen onze Delftse bestuurders de mooie toegangspoort van het Agathaplein slopen. Oude meuk, zeg maar. En daar houden onze politici niet zo van. Ook een aantal historische gevels moeten eraan geloven. Die zijn vroeger. Wat telt is de toekomst. Cafés moeten er komen, restaurants, ruimte voor evenementen. Een groot festivalterrein moet het Agathaplein worden. Feest! Drank! Verbrand feest! Dreunende muziek! Dat is pas leven. Weg met de suffe rust van het verleden. Het nieuwe festivalterrein is ook nog eens eens voor onze ondernemers. Het geld moet rollen, ten koste van alles, desnoods van de geschiedenis van de stad. Het Agathaplein moet vol staan met mensen, zich verdringend rondom kraampjes met bier, wijn en te dure gerechten.

En daarvoor moet het plein op de schop. Weg met de poort, weg met mooie gevels, weg met het leuke parkje. Weg ook met serene rust waarin het verleden zich nog steeds levend toont. De moderniteit moet heersen. De kassa van ondernemers. Wel ja, laten we dan het hele centrum maar platgooien en vervangen door moderne architectuur vol evenemententerreinen. Weg met de Oude Jan, weg met de Nieuwe Kerk, weg met de panden aan de markt. Allemaal oude troep. Op weg naar glas en glinsterend metaal moeten we. Wat een tragiek. Wat een geestelijke armoede. Het is goed dat museum Het Prinsenhof verbouwd wordt. Maar het opofferen van de pracht van het Agathaplein slaat diepe wonden in onze stad.

Meer berichten