Delftenaar Shaquille Emanuelson maakt zich op voor de WK atletiek onder 20 (foto: prive-collectie)
Delftenaar Shaquille Emanuelson maakt zich op voor de WK atletiek onder 20 (foto: prive-collectie) (Foto: prive-collectie)
Sporter van de week

Discuswerper Shaquille naar WK

Door Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Afgelopen zondag vertrok Delftenaar Shaquille Emanuelson (18) naar de WK atletiek in Finland voor onder de 20, waar hij aanstaande zaterdag en hopelijk ook zondag (afhankelijk van de resultaten op de zaterdag) in actie komt op het onderdeel discuswerpen.

Delft - Dat Shaquille aan atletiek begon was geen toeval. Zijn oma Gretha van der Kruk won een zilveren medaille op de Nederlandse kampioenschappen. In 1965 werd zij opgesteld in de Nederlandse atletiekploeg die het dat jaar opnam tegen Frankrijk. Gretha is de zus van de bekende Piet van der Kruk, die vijfmaal Nederlands kampioen gewichtheffen en viermaal Nederlands kampioen kogelstoten werd in de jaren '60. In 1968 werd hij negende bij de Olympische Spelen als gewichtsheffer. Ook verschillende andere familieleden beoefenen deze de atletieksport. Pieter van der Kruk bijvoorbeeld werd drie maal Nederlands kampioen discuswerpen en miste op een haar na de limiet voor de Olympische Spelen in 1996. En het jongere broertje van Shaquille is een uitstekende sprinter. Een echte atletiek-familie dus. Nadat Shaquille vanwege het werk van zijn moeder op verschillen de plekken in de wereld had gewoond, streek hij in 2008 neer in Delft en begon met voetballen, maar rond zijn elfde koos hij toch voor de atletiek. Shaquille: "Doordat het toch wel in de familie zit, was dat eigenlijk een natuurlijke keuze." Hij begon bij AV'40 maar in de zomer van 2013 werd hij tijdens een discuswerpwedstrijd in Rotterdam gescout door Jacqueline Goormachtigh (voormalig Olympisch deelneemster discuswerpen) die hem vroeg om bij haar te komen trainen in Rotterdam. In 2015 is hij, samen met zijn jongere broer Isiah overgestapt naar PAC in Rotterdam. Shaquille begon bij atletiek met de meerkamp (meerdere onderdelen) en ging zich bij PAC steeds meer specialiseren in het discuswerpen. Rond een jaar of 15 werd hij voor het eerst uitgenodigd voor een training met het nationale team op Papendal. Dit jaar ging hij mee naar een trainingskamp in Portugal met de atletiekunie. Momenteel traint hij op dinsdag en woensdag op Papendal en de andere dagen bij PAC. Shaquille: "Zaterdag is mijn enige vrije dag." Shaquille begon dit studiejaar aan een studie Sportmarketing en Management in Groningen, maar het reizen brak hem op, sinds januari heeft hij zich daarom volledig gefocust op het discuswerpen en is vol voor het WK gegaan. "En dat is gelukt" merkt hij op. Komend jaar pakt hij wel weer een studie op, informatica aan de Hogeschool van Rotterdam. Wat hem te wachten staat in Finland is nog een beetje een verrassing: "Het is de eerste keer dat ik dit mee maak, maar ik denk dat ik de andere wedstrijden ga kijken, veel naar de fysio voor massages en natuurlijk trainen. Mijn moeder komt me aanmoedigen, dat vind ik heel leuk." En oma Gretha? Die leeft op afstand mee en vind het geweldig. Shaquille: "Ze zegt elke dag dat ik op tijd naar bed moet."

De wedstrijden zijn te volgen op www.iaaf.org.

Meer berichten