Wayne poseert graag met zijn Surinaamse shirt bij zijn nieuwe club. (Foto: Annemarie de Vries)
Wayne poseert graag met zijn Surinaamse shirt bij zijn nieuwe club. (Foto: Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Speler Suriname naar CKV Excelsior

Door Annemarie de Vries

Sporter van de Week

De twintigjarige Wayne Stienstra komt na de zomer de selectie van korfbalvereniging C.K.V. Excelsior versterken. "Ik denk dat het een vereniging is waar ik het erg naar mijn zin zal hebben", laat hij weten. Ook bij Excelsior zijn ze blij met zijn komst. Bijzonder is dat Wayne daarnaast ook deel uit maakt van het Surinaamse korfbalteam.

Delft - Wayne: "Mijn hele familie is in Suriname geboren. Ik ben de enige die er niet is geboren." Wayne's wieg stond in Canada en op zevenjarige leeftijd kwam hij naar Nederland. "Vroeger was korfbal in Suriname heel populair," legt hij uit, vaak hoort mijn generatie hun ouders en grootouders erover praten hoe leuk dat vroeger was." Zo ontstond het idee bij een aantal jonge mensen van Surinaamse afkomst om in Suriname korfbal weer groot te maken.

Wayne: "Ik was net in de sportschool toen ik opeens een appje kreeg met de vraag 'Jij hebt toch ook Surinaamse roots?'. Daarna volgde de vraag of ik er wat voor voelde om in het nieuw op te richten Surinaamse team te spelen. Natuurlijk heb ik gelijk ja gezegd." Het team begon met beachvolleybal vorig jaar zomer en nu wordt ook het veldkorfbal steeds serieuzer. Wayne: "We doen het echt met zijn allen, we zijn pioniers zeg maar. We hebben veel contact met het bestuur en zijn betrokken bij de planning. Ik hoop echt dat we het van de grond gaan krijgen."

Inmiddels heeft het team haar eerste wapenfeit op zijn naam. Ze wonnen in het voorjaar in Colombia de Pan-Amerikaanse kampioenschappen en plaatsten zich daarmee voor de WK 2019 in Zuid-Afrika. Dat het enthousiasme over deze sport onder de oudere Surinamers nog leeft bleek wel bij terugkeer op Schiphol na hun kampioenschap, waar een heus welkomstcomité de spelers, die allemaal in Nederland wonen, stond op te wachten.

Aan het enthousiasme van Wayne, die in september de lerarenopleiding biologie gaat volgen in Rotterdam, zal het in ieder geval niet liggen. Als hij zijn Surinaamse warmloopshirt aan doet voor de foto vertelt hij: "Ik word altijd heel blij als ik dit shirt aan trek."

Surinaamse korfbalfederatie

De Surinaamse korfbalfederatie werd in 2017 (her)opgericht en is daarmee 's werelds jongste korfbalfederatie. Van hun website: "Wij zijn de Surinaamse Korfbal Federatie, 's werelds jongste korfbalfederatie van de IKF (69e). In 2017 zijn wij gestart vanuit liefde voor ons moederland. De SKF bestaat uit een groep gepassioneerde Surinaamse (oud)-korfballers met een gezamenlijke droom; Suriname terug op de sportieve wereldkaart! Samen vertegenwoordigen wij dan ook vol trots onze nationale vierkleur!"

Meer berichten