Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Vrij spel voor studenten

Column door Marcel de Jong 

Heeft u wel eens vergunning aangevraagd voor een feestje van veertien dagen? Gaat u niet lukken. Te veel overlast. En bent u wel eens door verschillende politie-eenheden naar huis begeleid als u naar een feestje bent geweest? Vast niet. Dat is immers te duur. De politie heeft wel wat beters te doen.

Voor studenten geldt echter een ander regime. Die krijgen zonder problemen een vergunning voor een lawaaiig feest van twee weken, midden in Tanthof bovendien, daar waar de mensen wonen die vroeg op moeten staan om naar het werk te gaan. Studenten mogen zich dronken misdragen in de trein en worden daarna hoffelijk naar huis gebracht door tientallen agenten. Als u in de trein een blikje bier door de coupe gooit of uw modderpoten op een bank legt, krijgt u een boete. Maar ja, u werkt gewoon. Voor studenten gelden andere regels. Zij hebben de dienders aan hun zijde. Logisch dat studenten zich steeds minder aantrekken van hun medebewoners in de stad. Ze schreeuwen en zuipen tot laat in de nacht op hun balkon. Zetten muziek hard aan. Lopen brallend door wijken waar gewone mensen proberen de slaap te vatten. Ze gooien glas op straat, pissen in de struiken langs de plekken waar op normale tijden kleine kinderen spelen.

En wat doet de politiek? En de politie? Niets. Nergens te bekennen. Te druk waarschijnlijk met het uitdelen van bekeuringen aan gewone burgers. De studenten geven ze vrij spel. Die mogen zichzelf brallend, zuipend en urinerend een weg door de stad banen. Midden op straat uiteraard. Want de politie is nergens te bekennen.

Het wordt tijd dat de politie en politiek de gewone burgers ook serieus nemen. Ja, zo'n twintig procent van de Delftenaren is student. Maar tachtig procent niet, bestuurders en agenten. Dat zijn mensen die vroeg op moeten, een baan hebben en kinderen hebben die willen spelen zonder daarbij in het glas van kapotgegooide bierflesjes te stappen. Treed toch eens op, politiek en politie. Verschuil u niet. Laat zien dat ook studenten zich aan de wet moeten houden. Wees er voor alle Delftenaren, niet alleen voor studenten.

Meer berichten